Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα επιχειρηματικό μοντέλο αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι προσφέροντας παράλληλα ικανοποιητικές αποδόσεις στους μετόχους τους.
Με τη χαλάρωση του νόμου Dodd Frank, οι αμερικανικές τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη κεφαλαιουχική ευχέρεια αφού θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αποθεματικά ασφαλείας και τα κεφάλαια που απελευθερώνονται θα κατευθυνθούν στην διεκδίκηση περαιτέρω μεριδίων αγοράς διεθνώς.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Γκίλμπερτ, το 2016 είναι ενδεικτικό των πιέσεων που θα δεχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια.
Στα διεθνή δάνεια, οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup και Wells Fargo εξασφάλισαν το 32% της αγοράς ενώ οι τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές Barclays, Deutsche Bank, HSBC και Credit Suisse έπιασαν μόλις το 13% Δέκα χρόνια πριν τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς ήταν 33% και 25%
Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων με τις αμερικανικές τράπεζες να κατέχουν μερίδιο αγοράς 38% και τις ευρωπαϊκές πιο κάτω και από το μισό, στο 17%.
Αλλά και στις εκδόσεις μετοχών υπερτερούν οι αμερικανικές τράπεζες με ποσοστό αγοράς 36% και τις ευρωπαϊκές στο 28%.
Ο σχολιαστής του Bloomberg, θεωρεί ως βαρόμετρο για το τι θα ακολουθήσει, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 13% της ιταλικής Unicredito που ξεκίνησε χθες, όπου όπως επισημαίνει, θα φανεί κατά πόσο οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr