Η Γερμανία και η Τουρκία δεν τα πάνε και πολύ καλά τελευταία και δυσκολεύονται συχνά να συνεννοηθούν. Η δυσκολία της συνεννόησης φάνηκε για μια ακόμα φορά την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Ούλριχ Σένεμπεργκ, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Γερμανίας, επισκέφθηκε την Άγκυρα για να σχηματίσει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί σε θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης. Την ημέρα εκείνη στην αίθουσα 9 του τουρκικού κοινοβουλίου συνεδρίαζε η επιτροπή νομικών υποθέσεων και ο πρόεδρος της Αχμέτ Ιγιμάγια από το κυβερνών κόμμα AKP είχε τις δικές του ανησυχίες. Ο δικός του προβληματισμός αφορούσε το κράτος δικαίου στη Γερμανία και κατά πόσο αυτό λειτουργεί.
Η γερμανική αντιπροσωπεία υπό τον Ούλριχ Σένεμπεργκ μόλις είχε καταφθάσει από τη γερμανική πρεσβεία όπου είχε συνομιλίες με την δικηγόρο Αϊσέ Ατσινικλί, η οποία τιμήθηκε τον προηγούμενο μήνα από το συμβούλιο των ευρωπαϊκών δικηγορικών συλλόγων, με το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στη φυλακή ως φερόμενο μέλος του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK. Οι κατηγορίες εις βάρος της βασίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια, σε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών με πελάτες της.
Ανησυχούν και οι Τούρκοι για το κράτος δικαίου στη Γερμανία
Σύμφωνα με την Αϊσέ Ατσινικλί το κράτος δικαίου έχει καταλυθεί στην Τουρκία, ιδίως από τότε που επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. "Μπορώ να πω πως δεν υπάρχει πλέον η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πως είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς τώρα για ένα κράτος δικαίου", λέει η ίδια.
Διαφορετική είναι η άποψη του Αχμέτ Ιγιμάγια από το κυβερνών κόμμα AKP, ο οποίος δηλώνει πως θα περίμενε από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα στο άκουσμα του πραξικοπήματος και να μην κάνει δηλώσεις μετά από μια ημέρα.
Οι επικριτές του Ερντογάν του καταλογίζουν ότι χρησιμοποιεί το πραξικόπημα για να κάνει εκκαθαρίσεις στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα πάντως με την άποψη του Αχμέτ Ιγιμάγια, προέδρου της επιτροπής νομικών υποθέσεων της τουρκικής βουλής, δεν πρόκειται για εκκαθαρίσεις αλλά απαραίτητες αλλαγές, ώστε να λειτουργήσει και πάλι η δικαιοσύνη.
Κατά τη γνώμη του το πρόβλημα βρίσκεται αλλού και μάλιστα στο γεγονός ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν, οι οποίοι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης ευθύνονται για το πραξικόπημα και είναι τρομοκράτες, δεν διώκονται στη Γερμανία και μένουν ατιμώρητοι. Ωστόσο ο Ούλριχ Σένεμπεργκ, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Γερμανίας, του απάντησε πως στη Γερμανία υπάρχουν νόμοι που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτοί εφαρμόζονται και ισχύουν για όλους.
"Το βρίσκω πολύ ωραίο αυτό και χαίρομαι που συμφωνούμε" του απάντησε ο Αχμέτ Ιγιμάγια χαμογελώντας και κουνώντας το κεφάλι του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr