Οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών, όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ξαναρχίζουν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή για τον φάκελο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς κανείς να περιμένει τίποτε περισσότερο από την διερεύνηση των προθέσεων.
Στόχος θεωρητικά, παραμένει μέσα από μια διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων να συνταχθεί από τον ΟΗΕ ένα λεπτομερές κείμενο στο οποίο θα αποτυπώνονται με σαφήνεια οι πιθανές συγκλίσεις των συνομιλητών, αλλά και τα σημεία της διαφωνίας τους.
Οι τεχνοκράτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες-οι όποιες πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο επίπεδο στη πενταμερή Διάσκεψη όπου θα συμμετάσχει εκ νέου ως παρατηρητής και η Ε.Ε η οποία θα συνέλθει στο τέλος του μήνα.
Εθνικά υπεύθυνη η στάση της Αθήνας
Μετά από μια περίοδο λήθης, το Κυπριακό ξαναμπήκε δυναμικά στην ημερήσια διάταξη στην Ελλάδα και αναρτήθηκε στα πρωτοσέλιδα. Και ασφαλώς πρέπει να χαιρετιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλες οι πατριωτικές δυνάμεις (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Χρυσή Αυγή, ιδεολογικός κληρονόμος της Χούντας που πρόδωσε την Κύπρο) στάθηκαν με υπευθυνότητα στηρίζοντας τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
Η γραμμή που υποστήριξε εξαρχής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, δεδομένου ότι απέφυγε να χρεωθεί το ναυάγιο των συνομιλιών, όπου μεγαλούργησε η τουρκική αδιαλλαξία, ενώ κατέστησε σαφές σε όλες τις πλευρές, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη και κατάργηση του αποικιοκρατικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Άγκυρας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι οπαδοί της «λύσης με κάθε τρόπο», εντός και εκτός Λευκωσίας, διοχέτευαν διαβρωτικές φήμες περί δήθεν διάστασης απόψεων μεταξύ Τσίπρα-Κοτζιά και ακαμψίας του Έλληνα ΥΠΕΞ, την ώρα που ο Ερντογάν σε έξαλλη κατάσταση απειλούσε ότι δεν πρόκειται να φύγει από το νησί, καταθέτοντας έναν χάρτη στο εδαφικό τον οποίο ο ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης δεν μπορούσε παρά να απορρίψει ως «απαράδεκτο».
Υποστηρίζουν ορισμένες πλευρές στις δύο πρωτεύουσες του Ελληνισμού, ότι αυτήν τη φορά στις διαπραγματεύσεις, πολλά πράγματα συμβαίνουν για πρώτη φορά. Δεν γίνεται όμως έτσι, όπως παρατηρούν οι ρεαλιστές, να διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητό τρόπο μια αισιοδοξία που δεν έχει καμία εμπράγματη αντιστοιχία.
Στην πραγματικότητα όλα είναι παλαιά. Και η τουρκική αδιαλλαξία και ο μαξιμαλισμός της Άγκυρας, αλλά και οι εκπτώσεις που κάθε φορά στην Κύπρο εμφανίζονται κάποιοι διατεθειμένοι να κάνουν.
Θα πρέπει να ληφθεί στο κλίμα αυτό σοβαρά υπόψιν η χθεσινή δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ ότι τις πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενιαία Κύπρο παρέχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι τρίτες χώρες, αλλά, όπως υπογράμμισε εκθέτοντας την πλευρά των Τούρκων και της Αγγλίας (και βέβαια και όσους συμφώνησαν στην πενταμερή…) κάποιοι δεν το ήθελαν στην Διάσκεψη…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr