Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε ίσως για πρώτη φορά απόλυτα προετοιμασμένη, δείχνοντας πως η βρετανική κυβέρνηση, ξέρει τι θέλει, ενώ παράλλα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την ΕΕ, προειδοποιώντας πως η Βρετανία δεν θα δεχθεί τιμωρητικές πρακτικές και είναι έτοιμη να τις συνθλίψει.
Το σχέδιο της Μέι για τη Βρετανία επιγραμματικά λοιπόν προβλέπει τα εξής:
1 – Βεβαιότητα σε ο,τι αφορά την διαδικασία αποχώρησης.
«Θα διασφαλίσουμε την βεβαιότητα/σαφήνεια όπου μπορούμε», τόνισε η Μέι στην ομιλία της.
2 – Να είναι η Βρετανία υπεύθυνη για τη Βρετανική νομοθεσία.
«Η αποχώρησή μας από την ΕΕ σημαίνει ότι οι νόμοι μας θα θεσπίζονται από το Γουέστμινστερ, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
3 – Ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Μια ισχυρότερη Βρετανία απαιτεί να ενισχύσουμε την πολύτιμη ένωση των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε η Μέι.
4 – Διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Ιρλανδία.
«Θα καταλήξουμε σε μια πρακτική λύση που θα επιτρέπει την διατήρηση του Κοινού Ταξιδιωτικού Χώρου με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.
5 – Έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ.
«Το Βrexit πρέπει να σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη», συμπλήρωσε, θίγοντας ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα κράτη-μέλη, αυτό του μεταναστευτικού.
6 – Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλα κράτη-μέλη, το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η Μέι, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τους χιλιάδες αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα της.
7 – Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Η Κυβέρνηση όχι μόνο θα προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θα τα ενισχύσει.»
8 – Ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
«Θα επιδιώξουμε τη σύναψη μιας τολμηρής και φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ», τόνισε η Μέι.
9 – Νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
«Ήρθε η ώρα να βγει η Βρετανία στον κόσμο και να ξανανακαλύψει το ρόλο της ως μεγάλου παγκόσμιου εμπορικού έθνους»,προανήγγειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
10 – Διατήρηση του προφίλ της χώρας ως τον καλύτερο προορισμό για την επιστήμη και την καινοτομία.
«Θα χαιρετίσουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε μεγάλα επιστημονικά, ερευνητικά και τεχνολογικά έργα.»
11 – Διατήρηση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
«Θα συνεχίσουμε την στενή μας συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», σημείωσε η Μέι.
12 – Ομαλό και εύρυθμο Brexit.
«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή διαδικασία αποχώρησης θα είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών», κατέληξε στην ομιλία της η Μέι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr