Λευκωσία και Αθήνα σε κοινή γραμμή, προσπαθούν να μεταφέρουν στις ισχυρές δυτικές μητροπόλεις τον προβληματισμό τους από την τακτική της Άγκυρας, η οποία τορπιλίζει κάθε προοπτική για μια δίκαιη και κυρίως λειτουργική λύση που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συμβιώσουν σε ένα κράτος.
Το επεσήμανε αυτό χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στους οποίους μετέφερε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιας λύσης, όπως είπε, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που θα είναι προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες διαδοχικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, που θα επισκεφθεί στις 2 Φεβρουαρίου την Άγκυρα και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, ενώ σήμερα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επικοινωνήσει διαδοχικά με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, με τον διάδοχό του Μάϊκ Πενς, καθώς επίσης με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ.
Χθες εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, κατήγγειλε μεθοδεύσεις πίσω από τις αναληθείς φήμες ότι ευθύνεται για το ναυάγιο της Γενεύης.
«Κοιτάξτε, κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού – καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα – επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».
Η ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων έχει «βαρύνει» ιδίως μετά την απροκάλυπτα μεροληπτική στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Άσπεν Έϊντε, ο οποίος εισηγείται μια φόρμουλα για την ισόβια παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και την διατήρηση του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας.
Η ίδια η Άγκυρα επίσης, παρά την συναινετική διάθεση Αθήνας και Λευκωσίας, κάνει ό,τι μπορεί ώστε να δυναμιτίσει την διαπραγμάτευση, αφού στο μεταξύ αποσπάσει στο τραπέζι, όσα περισσότερα δύναται. Με ιδιαίτερη έμφαση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εκτός από την εκ περιτροπής Προεδρία, ζήτησε να κατοχυρωθούν για τους συμπατριώτες του μέσω μιας πιθανής συμφωνίας στην Κύπρο οι ελευθερίες που προβλέπονται για τους Ευρωπαίους πολίτες (διακίνηση, εγκατάσταση κλπ) αξιώνοντας να παρακαμφθεί το κοινοτικό κεκτημένο.
Στη Λευκωσία πάντως, δεν έχει κοπάσει η κριτική προς την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη. Αντίθετα από όσα υποστηρίζει ο ίδιος, οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι αποδέχθηκε να απουσιάζει από τις συνομιλίες η Κυπριακή Δημοκρατία και στη θέση της να εμφανίζονται δύο ισότιμες πολιτικά κοινότητες.
Επικρίνεται επίσης ότι δέχθηκε την διασύνδεση της ασφάλειας και των εγγυήσεων με τα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή των πτυχών του εδαφικού, της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, της οικονομίας.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr