Ο υποψήφιος της Ομάδας της Αριστεράς (GUE) τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αποχώρησης της Ευρωβουλής από το Στρασβούργο και την διεξαγωγή όλων των συνεδριάσεων της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.
Μ’ ένα απλό «ναί» απάντησαν, τόσον ο προτεινόμενος για πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τους Φιλελεύθερους, ο υποψήφιος των ευρωσκεπτικιστών και της Ομάδας της Ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν.
Οι προτεινόμενοι, ως αυριανοί πρόεδροι της Ευρωβουλής, από τους Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές-Δημοκράτες τα «μάσισαν» λέγοντας ότι, «μία τέτοια απόφαση δεν εξαρτάται από το Ευρωκοινοβούλιο», αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε μία απόφαση της Ολομέλειας, να πάψουν να διεξάγονται συνεδριάσεις της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.
Οπως τονίζεται, βέβαια, μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μπορεί να αποφασίσει ομόφωνα να αλλάξει η έδρα ενός ευρωπαϊκού οργάνου.
Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει τους ευρωβουλευτές να επανέρχονται τακτικά στο θέμα, με τροπολογίες σε ψηφίσματα, εκθέσεις ή ομιλίες.
Ενόψει της εκλογής νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και ενώ τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά, υπενθυμίζεται ότι, κατά την διάρκεια της θητείας τους, τόσον ο Μάρτιν Σούλτς όσον και ο Γέρζι Μπούζεκ, είχαν υπερασπισθεί σθεναρά την διεξαγωγή συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, για λόγους ιστορικούς και διατήρησης της Γαλλο-γερμανικής φιλίας.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr