Αυτό συνέβη, όπως παρατηρούν στη Λευκωσία, χωρίς να συνδεθεί η συζήτηση για το Εδαφικό ζήτημα με αντάλλαγμα την αποδοχή του αιτήματος για εκ περιτροπής Προεδρία που από την πρώτη στιγμή έθεσε πιεστικά στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Αυτό επίσης, δεν σημαίνει ότι επιτεύχθηκε κάποια σημαντική πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ούτε ότι η τ/κ πρόταση ικανοποιεί την ε/κ πλευρά.
Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν και ο χρόνος θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.
Το νερό μπαίνει προς το παρόν σε ένα αβέβαιο και μακρόσυρτο αυλάκι και όπως είπε άλλωστε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έσπεν Έϊντε-κάτι με το οποίο συμφώνησε χωρίς δυσκολία ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπορτζού: «∆εν είναι απαραίτητο να φύγουµε από εδώ µε µία συνολική λύση, µε µία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είµαστε ικανοποιημένοι».
Ασκήσεις επί χάρτου
Η κατάθεση όμως των χαρτών, που φυλάσσονται ερμητικά στα γραφεία του ΟΗΕ κατ΄ απαίτηση των τ/κ ώστε να μην θεωρηθεί ότι δημιουργούν δεδικασμένο, άνοιξε τον δρόμο για την σύγκληση της σημερινής πενταμερούς Διάσκεψης, στην οποία θα παρακαθίσουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις με συμμετοχή της Ε.Ε και του διεθνούς παράγοντα και με μοναδικό αντικείμενο τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία εμφανίζονται ικανοποιημένες από το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Τουρκία, μέσω του κατοχικού καθεστώτος καταθέτει έναν χάρτη με τον οποίον επιστρέφει σημαντικό ποσοστό κατοχικών εδαφών, γεγονός που χαιρέτισε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης.
Αφετέρου όμως, ο χάρτης της τ/κ πλευράς, μολονότι κινείται εντός των συμφωνηθέντων ορίων στο Μοντ Πελεράν, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ε/κ διότι δεν περιλαμβάνει την περιοχή της Μόρφου, την οποία συνέδεσε εξαρχής με την εκ περιτροπής Προεδρία, εκτείνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ακτογραμμής και δέχεται μικρότερο αριθμό επιστροφής προσφύγων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγγράφως τις ενστάσεις του στα Ηνωμένα Έθνη, διότι, όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πτυχές του χάρτη και πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν».
Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ε/κ πλευρά παραχωρεί ποσοστό 28,2% στην τ/κ κοινότητα και διεκδικεί επιστροφή της Μόρφου, την περίκλειστη Αμμόχωστο και την παραλία της πόλης, τα χωριά της Κυθρέας και γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα, καθώς και υπό ειδικό καθεστώς την περιοχή της Καρπασίας. Ζητά επίσης το 50, 4% της ακτογραμμής και προτείνει να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση 91.000 πρόσφυγες.
Που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία;
Η Διάσκεψη θα αρχίσει με τριμερή κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο «κοινοταρχών» Αναστασιάδη-Ακιντζί και του νέου επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ προηγουμένως θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων μερών.
Πληροφορίες της ε/κ πλευράς κάνουν λόγο για τοποθέτηση της ΕΕ, η οποία θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, (σ.σ: η οποία σαφώς υποβαθμίζεται συμβολικά στο επίπεδο Κοινότητας…)αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν οι δυο πλευρές, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον κ. Έϊντε, η Διάσκεψη δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με σαφείς προτάσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Στο ζήτημα της ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για συνυπογραφή Συμφώνου Φιλίας των εγγυητριών δυνάμεων που θα αντικαταστήσει τις Συμφωνίες του 1960 και να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr