Πως φτάσαμε ως εδώ, και ποιο αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα; Οι Βρετανοί ψηφοφόροι απαίτησαν το διαζύγιο μέσω δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016, αλλά χωρίς ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό.
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May έθεσε μόνη της ένα deadline στις 31 Μαρτίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να τραβήξει πιο πολύ ακόμα και ως την επόμενη δεκαετία.
Η May δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το τι θέλει να επιτύχει, αλλά βάσει των δειγμάτων που έχει δώσει, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην ανάκτηση του ελέγχου της μετανάστευσης, να ξεφύγει από τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, και στη μείωση ή την εξάλειψη των χρημάτων που καταβάλλονται στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χώρα να εγκαταλείψει και την πρόσβαση στην ενιαία αγορά του μπλοκ για αγαθά και υπηρεσίες.
Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τη May ότι δεν θα είναι σε θέση να διαλέξει τι θα κρατήσει από την ΕΕ και τι όχι.
Τέλος, ενδεικτικό του ότι η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς διακυβεύεται είναι ότι ο υπουργός του Brexit David Davis περιέγραψε τις συνομιλίες ως την «πιο περίπλοκη διαπραγμάτευση όλων των εποχών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr