«Το ευρώ είναι ένας σπόρος διχόνοιας στην Ευρώπη που έχει διαφορετικές νομισματικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Meuthen.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει αυξήσει το ποσοστό της στις δημοσκοπήσεις στο 15%, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όμως κανένα άλλο κόμμα στη χώρα δεν είναι διατεθειμένο να σχηματίσει συνασπισμό μαζί της.
Μιλώντας στο Reuters, ο Meuthen είπε πως η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να πιεστεί για ένα ή δυο χρόνια μετά από μια τέτοια διάσπαση της ευρωζώνης.
«Το ευρώ είναι υπερβολικά ισχυρό για χώρες της νότιας Ευρώπης, ενώ για τη Γερμανία και αρκετές άλλες είναι υπερβολικά αδύναμο», σχολίασε.
«Δεν αποκλείεται οι πιο αδύναμες χώρες να φύγουν», είπε, αναφέροντας την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Για την Ελλάδα, δήλωσε
πως είναι τόσο αδύναμη, που καμία χώρα δεν θέλει να μοιράζεται νόμισμα μαζί της.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα παραμείνουν στην βασική ευρω-ομάδα, αν και ένα ισχυρότερο νόμισμα θα
έβλαπτε τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές.
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κάμψη στη Γερμανία», πρόσθεσε. «Είναι αδύνατον να πούμε πόσο βαθιά θα είναι αυτή η κάμψη. Όμως κατά την άποψή μου, η οικονομική κάμψη θα λήξει σε περίπου ένα ή δυο χρόνια».
Ο κ. Meuthen κράτησε αποστάσεις από την πρόταση της επικεφαλής της ακροδεξιάς της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, η οποία είχε πει πως η Γαλλία θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, αλλά να στραφεί προς ένα νέο εθνικό νόμισμα που θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο παρόμοιο με αυτό του ECU.
«Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει να συνδέεται με ένα σύστημα σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας», σύμφωνα με τον κ. Meuthen. «Το νόμισμα πρέπει να μπορεί να ανασάνει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr