Στην έδρα του ΟΗΕ, όπου διεξάγονται οι συναντήσεις, κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αξίωσε μόλις κάθησε στο τραπέζι να γίνει δεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής Προεδρία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υποβάλλοντας ουσιαστικά την απέναντι πλευρά σε μια δοκιμασία αντοχής.
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απέρριψε αυθωρεί τον εκβιασμό ενώ το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης έμεινε ανοικτό και θα συζητηθεί σήμερα, χωρίς πολλές ελπίδες πάντως συμφωνίας δεδομένου ότι στις Ομοσπονδιακές αρμοδιότητες η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε εκπροσώπηση με δυνατότητα πολλών μικρών βέτο που δεν οδηγούν σε λειτουργική λύση.
Οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν στην Ελβετία κουβαλώντας στις αποσκευές τους όλες τις διαφορές που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα. Καταδείχθηκε με καθαρότητα αυτό στο Περιουσιακό, όπου το χάσμα είναι τόσο βαθύ ώστε αναγνωρίζεται γενικά πως μόνο με πολιτικές αποφάσεις μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο κοινότητες.
Είναι ενδεικτικό ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως όσοι πρόσφυγες ήσαν κάτω των 10 ετών κατά την εισβολή του 1974 δεν έχουν συναισθηματικό δεσμό με τις πατρογονικές εστίες και συνεπώς δεν έχουν λόγο στις περιουσίες τους.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την αίθουσα των συνομιλιών η τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν επιθυμεί την επιστροφή προσφύγων ούτε στα εδάφη που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ενώ σοβαρές διαφωνίες καταγράφονται στο ζήτημα των ε/κ περιουσιών που πωλήθηκαν ή ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιστροφή των εκκλησιών και των χώρων θρησκείας που καταπατήθηκαν.
Στη συζήτηση που συνεχίστηκε το απόγευμα έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων .
Αναστασιάδης και Ακιντζί, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι Συνθήκες του 1960 είναι πλέον παρωχημένες, μόνο που κάθε πλευρά εννοεί διαφορετικά ό,τι λέει στο τραπέζι.
Η ε/κ πλευρά με τον Ν. Αναστασιάδη επιμένει στην κατάργησή τους, ωστόσο στους αντίποδες ο Μ. Ακιντζί επιμένοντας στην πρόταση για μεταβατική περίοδο ισχύος τόσο των εγγυήσεων όσο και παραμονής των στρατευμάτων, στο τέλος της οποίας αυτά θα επανεξεταστούν, δείχνει ότι στην πραγματικότητα επιθυμεί διαιώνιση της κατοχής.
Είναι ευνόητο ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, απομακρύνεται η πιθανότητα να μεταβούν στη Γενεύη οι Τσίπρας- Ερντογάν και αυτό παρά την χθεσινοβραδυνή τους συνομιλία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ο οποίος στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, ανέπτυξε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Η Διάσκεψη της Πέμπτης, παρά τα όσα εξακολουθούν να γράφονται θα είναι πενταμερής. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία- αρνητική για τα ε/κ και Ελλαδικά εν γένει συμφέροντα το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Έϊντε απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία- συμβαλλόμενο μέρος των Συμφωνιών του 1960.
Όπως δήλωσε θα συμμετάσχουν οι δύο Κοινότητες, οι τρεις εγγυήτριες (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και η Ε.Ε (σ.σ: και ίσως τα «15» μόνιμα μέλη του ΟΗΕ) σε ρόλο όμως, «ειδικού παρατηρητή». Τι σημαίνει αυτό; Επειδή οι συμβολισμοί στην πολιτική παράγουν συνήθως ισχυρότερο αποτέλεσμα από τις ίδιες τις Συμφωνίες, ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο η τ/κ πλευρά θα έχει επιτύχει να αναβαθμίσει την παρουσία της ως ισότιμο εταίρο όχι πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της ε/κ κοινότητας.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr