Στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στην εσωτερική πτυχή του προβλήματος και στη συνέχεια τη σύγκληση πενταμερούς Διάσκεψης στην οποία θα λάβουν μέρος οι δύο Κοινότητες και οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποδέχεται διαδοχικά στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συμπαγές εθνικό μέτωπο, δεδομένου ότι οι καταστάσεις για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα είναι οριακού χαρακτήρα.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κατά γενική ομολογία, οικοδομήθηκε πάνω στα σαθρά θεμέλια της διαβόητης «Συμφωνίας του Δείπνου», όταν ο κ Αναστασιάδης, ενώπιον του κ. Ακιντζί και υπό την σκέπη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε αποδέχθηκε να καθήσει στο τραπέζι ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας, όπως τον κατηγορούν σε Αθήνα και Λευκωσία καίρια το διεθνές status της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα την Αθήνα την οποία ενημέρωσε εκ των υστέρων ο κ. Αναστασιάδης υπερέβη τις κόκκινες γραμμές και αποδέχθηκε ένα οδικό χάρτη και την σύγκληση πενταμερούς χωρίς σαφές πλαίσιο-το αντίθετο θριάμβευσε η «δημιουργική ασάφεια» που δεν βοηθά την πλευρά του αδύναμου- το οποίο να εγγυάται μια λειτουργική λύση.
Αποδέχθηκε επίσης η Διάσκεψη να περιοριστεί στα ασφυκτικά όρια της πενταμερούς στην οποία αποκλειστικό ζήτημα είναι το μείζον θέμα της ασφάλειας με την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων και του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, χωρίς επίσης προηγουμένως να έχει κλείσει κανένα κεφάλαιο, γεγονός που οδηγεί σε ένα ραντεβού στα τυφλά και διαδικασία τύπου «πάρε- δώσε» στη Γενεύη.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Κύπρου διαμορφώνοντας δυσμενείς όρους για την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμπεριληφθεί στο σύστημα εγγυήσεων και η Τουρκία η οποία διεκδικεί σθεναρά τη μόνιμη παρουσία της στα κατεχόμενα με την δημιουργία στρατιωτικής βάσης κατά τα πρότυπα της βρετανικής.
Στην εσωτερική πτυχή, τα πάντα είναι ρευστά. Οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν ένα σύστημα με εκ περιτροπής Προεδρία και «πολλά μικρά βέτο» στην πλευρά τους, που δεν εγγυώνται την λειτουργικότητα του νέου κράτους- αν προκύψει…- και την διασφάλιση βασικών δημοκρατικών κανόνων, όπως η αρχή της πλειοψηφίας.
Στο εδαφικό, η Λευκωσία παραχωρεί ποσοστό 28,2% και ζητά τον έλεγχο της Μόρφου και επιστροφή 75.000 περίπου προσφύγων, ενώ η κατοχική πλευρά διεκδικεί ποσοστό 29,2%, μικρότερο αριθμό προσφύγων και έλεγχο της Μόρφου, ενώ δέχεται μόνο περιορισμένα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα για όσους τελικά επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί η οικονομική διάσταση της λύσης ώστε να είναι γνωστό το κόστος της αλλά και το ποιος θα καλύψει.
Ανοικτό παραμένει στη Διάσκεψη το θέμα της συμμετοχής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα διαμηνύει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Γενεύη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μόνο εάν υπάρξει πιθανότητα Συμφωνίας».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr