Και αυτό, αφού πάει καιρός που έχει ξεκινήσει η υστέρηση των ΗΠΑ ως προς την επιχειρηματικότητα. Η υπόσχεση του Donald Trump να ξανακάνει σπουδαία την Αμερική δεν φαίνεται αρκετή, ώστε οι οικονομολόγοι να επιδείξουν εμπιστοσύνη στα οικονομικά πλάνα του νεοεκλεγέντος προέδρου.
Πράγματι, έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τότε που η Αμερική κατείχε μια "σπουδαία" θέση στη λίστα του Forbes. Σημειωτέον πως στις μετρήσεις του 2016, οι ΗΠΑ "διολίσθησαν" στην 23η θέση, ακολουθώντας μια δεκαετή πτωτική πορεία, από το 2006, οπότε και βρίσκονταν στην "κορυφή" της λίστας.
Η Σουηδία συνιστά μάλλον το αντίθετο των ΗΠΑ, αφού τον τελευταίο χρόνο, πέρασε τέσσερις θέσεις πάνω, κατακτώντας την πρώτη θέση στη λίστα του Forbes με τις καλύτερες χώρες για επιχειρείν, ενώ το 2006 βρισκόταν την 17η θέση. Πρόκειται για πρώτη φορά που η Σουηδία αναδύεται σε "Νο.1", αφού την τελευταία 20ετία έχει επιτύχει μια μετάλλαξη σε ένα ιδιαιτέρως εύπορο κράτος, εν μέρει λόγω του συγκρατημένου προϋπολογισμού - μέσω περικοπών - που υλοποιεί.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση της Σουηδίας προέβη σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων παροχών, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την απασχόληση. Και ήταν αυτό που της επέτρεψε να μειώσει τους φόρους. Με το δημόσιο χρέος της να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., η σκανδιναβική χώρα, το προηγούμενο έτος, γνώρισε ανάπτυξη 4,2%, με την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο να είναι οι μόνες χώρες στις πρώτες 25 θέσεις της λίστας με καλύτερες επιδόσεις.
Παράλληλα, η Σουηδία έχει υπό τη "στέγη" της τα μεγαλύτερα και πιο ξακουστά brands παγκοσμίως: Η Volvo, η Electrolux, η Ericsson και η H&M είναι μερικά παραδείγματα, ενώ είναι η "γενέτειρα" και της IKEA που ιδρύθηκαν στη χώρα το 1943. Μάλιστα, έχει αποτελέσει "παράδεισο" και για τις startups στον κλάδο της τεχνολογίας.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν ψηλά στη λίστα του Forbes, για τα πλεονεκτήματα που έχουν να προσφέρουν όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα και την ελκυστικότητά τους σε επενδύσεις, η πρώτη δεκάδα είναι η εξής:
1. Σουηδία
2. Νέα Ζηλανδία
3. Χονγκ Κονγκ
4. Ιρλανδία
5. Ηνωμένο Βασίλειο (με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από την απόφαση για Brexit)
6. Δανία
7. Ολλανδία
8. Φινλανδία
9. Νορβηγία
10. Καναδάς
Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται στην 47η θέση μεταξύ των 139 χωρών που αξιολογήθηκαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr