Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή έχουν εστιάσει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της ιταλικής Monte dei Paschi, αλλά δεδομένου ότι η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με μεγάλους όγκους κόκκινων δανείων στον ισολογισμό της, οι αναλυτές ανησυχούν πως περαιτέρω τραπεζικές κρίσεις θα προκύψουν στην Ευρώπη, μεταδίδει το διεθνές δίκτυο.
«Στις ΗΠΑ, η οικονομία έφτασε στα όριά της, ο κόσμος διέγραψε όλα τα κόκκινα δάνεια, το έκαναν και οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιήθηκαν και προχώρησαν μπροστά», ανέφερε ο Goldring, εξηγώντας πως «αυτή η διαδικασία στην Ευρώπη παίρνει χρόνια λόγω της άρνησης να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και ανησυχώ πως θα συνεχιστούν τα προβλήματα τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για άλλα μέρη σε όλη την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την KPMG, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 1,1 τρισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο μεταξύ, καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Monte dei Paschi, ο Francesco Castelli της Banor Capital ισχυρίστηκε πως «είναι πολύ δύσκολο να λύσεις μια τραπεζική κρίση μόνο με ιδιωτικό κεφάλαιο (…), επομένως στο τέλος έχουμε ένα πρότυπο λύσης, η οποία χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο (bail in), το οποίο μάλλον δεν είναι το καλύτερο αλλά κάποιες φορές είναι το μόνο που ρεαλιστικά μπορείς να κάνεις».
«Θα χαθούν κάποια χρήματα από ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, των οποίων οι τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές, αλλά είναι μάλλον ένα δίκαιο τίμημα για να προχωρήσει το πράγμα», υποστήριξε ο Castelli.
Ο ειδικός ανέφερε ότι η στήριξη 20 δισ. ευρώ που έχει σχεδιάσει η ιταλική κυβέρνηση να προσφέρει στη Monte Dei Paschi θα λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλες τράπεζες: «Θα είναι ένα πρότυπο για τη λύση της κρίσης και θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία να ενισχυθούν τα οικονομικά όλων των προβληματικών τραπεζών στην Ιταλία», υποστήριξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr