Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αντιπαλότητα των δύο πόλεων ολοένα εντείνεται αφότου ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, επέλεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρχική δημόσια προσφορά του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου πριν από δύο χρόνια.
Η μάχη αναμένεται μάλιστα να γίνει ακόμα πιο έντονη το 2017, καθώς άλλες εταιρίες τεχνολογίας έρχονται αντιμέτωπες με την ίδια απόφαση που κλήθηκε να πάρει ο Μα.
Φέτος, η Νέα Υόρκη παραγκώνισε με πολύ μικρή διαφορά το Χονγκ Κονγκ στις παγκόσμιες κατατάξεις για τις IPOs, με συνολική αξία 24,6 δισ. δολάρια για New York Stock Exchange και Nasdaq. Αντίθετα το Χονγκ Κονγκ μέτρησε 24,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Η Σανγκάη ήρθε
τρίτη, με περίπου 16 δισ. δολάρια.
Το Τόκιο και η Κοπεγχάγη συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, με αρχικές δημόσιες προσφορές αξίας 9,6 και 5,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Το Λονδίνο υποχώρησε και βρέθηκε στην όγδοη θέση με μόλις 5,5 δισ.
Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτά τα νούμερα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το περασμένο έτος. Παγκοσμίως, οι νέες εισαγωγές στην αγορά άγγιξαν συνολικά τα 141 δισ. δολάρια φέτος: ποσό κατά ένα τρίτο μικρότερο σε σύγκριση με το 2015, αλλά και το πιο αδύναμο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2012 και μετά.
«Έξι από τους 12 μήνες ήταν ουσιαστικά κλειστοί λόγω μακροοικονομικών γεγονότων –φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας, Brexit, οι αμερικανικές εκλογές- και αυτό είναι πολύ σπάνιο», εξηγεί ο Phil Drury της Citigroup, προσθέτοντας ότι «μέχρι την αντίστοιχη περίοδο του επόμενου χρόνου, πιστεύω πως θα κοιτάμε πίσω και θα βλέπουμε ένα εύρωστο 2017».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελπίδες για βελτίωση βασίζονται κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, καθώς για την επόμενη χρονιά αναμένεται η IPO της Snap στην Νέα Υόρκη μέχρι το Μάρτιο, της Line –της ιαπωνικής αντιπάλου του WhatsApp- που αναμένεται να συγκεντρώσει 1,3 δισ. δολάρια, αλλά πιθανώς και άλλων, τεχνολογικών «μονόκερων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr