Όπως επισήμανε, «σε έναν ιδανικό κόσμο, η εξισορρόπηση που παρατηρείται στις πολιτικές εδώ - μικρότερη εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική, μεγαλύτερη εξάρτηση από την απορρύθμιση - θα παρατηρηθεί και στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, η απορρύθμιση, η οργανική ανάπτυξη και μια ελαφρύτερη ατζέντα των κεντρικών τραπεζών θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη, ενώ αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν αυτές με αυτές τις πρωτοβουλίες, ο υπόλοιπος κόσμος επίσης θα ξεκολλήσει από τη χαμηλή ανάπτυξη, στην οποία έχει κολλήσει.
«Η ελπίδα είναι πως οι ΗΠΑ θα υλοποιήσουν όσα έχουν ανακοινώσει - και πιστεύω πως αυτό θα γίνει - αλλά πρέπει και ο υπόλοιπος κόσμος να δράσει», σημείωσε ο El-Erian.
Οι ΗΠΑ, εκτίμησε στη συνέχεια, απομακρύνονται από τη «νέα κανονικότητα», την οποία ο οικονομολόγος περιέγραψε ως μια περίοδος χαμηλής ανάπτυξης, αρνητικών επιτοκίων και χαμηλής παραγωγικότητας. Όπως σημείωσε, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη έχουν αρχίσει να αντιτίθενται σε αυτή την κατάσταση (status quo).
«Η μετα-νέα κανονικότητα είναι ότι το πολιτικό σύστημα εναντιώνεται στη χαμηλά ανάπτυξη», τόνισε ο El-Erian, παρουσιάζοντας τα αντισυστημικά κινήματα ως τον τρόπο με τον οποίο αυτή η επανάσταση εκδηλώνεται.
Ωστόσο, ενώ στις ΗΠΑ αυτή η αντισυστημική τάση φαίνεται πως θα οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη, στην Ευρώπη φαίνεται να οδηγεί σε ύφεση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Allianz.
Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, πως αν το δολάριο παραμείνει πολύ ισχυρό, η αντισυστημική ρητορική και η ρητορική του προστατευτισμού θα συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερη δύναμη, που ίσως ένα απειλητικό ράλι του δολαρίου το 2017 αναδειχθεί σε κορυφαία είδηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr