"Ουσιαστικά αυτές οι μειώσεις επιτοκίων τέθηκαν σε ισχύ σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να στηριχθούν οι οικονομίες αυτών των χωρών μετά την οικονομική κρίση," δήλωσε ο Alex Drylan, αναλυτής της JP Morgan Asset Management στο CNBC. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια για άλλους ελιγμούς.
"Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, κατέχει πάνω από το 45% της αγοράς κρατικών ομολόγων, πάνω από το 65% της εγχώριας αγοράς ETF και είναι ένας από τους 10 κορυφαίους μετόχους του 90% των εισηγμένων επιχειρήσεων. Επίσης, έχει μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο που μπορεί να κάνει".
Οι αγορές, ωστόσο , εξακολουθούν να κινούνται σε ρυθμούς αβεβαιότητας και φημολογίας ως προς το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να διοχετεύουν περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή συμβατικών τρόπων όπως η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr