Οπως προκύπτει από το έγγραφο της εμπιστευτικής αυτής ενημέρωσης, το όλο σύστημα ελέγχου στην διακίνηση «ρευστού χρήματος» εντός των ορίων της ΕΕ, στηρίζεται στον Κοινοτικό Κανονισμό 2003/59, με βάση τον οποίο υποχρεούνται να υποβάλλουν λεπτομερή δήλωση των ποσών που μεταφέρουν, όσοι διακινούν πάνω από 10.000 ευρώ μετρητά, σε βαλίτσες, μπαούλα ή στα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο αναχρονιστικός αυτός Κανονισμός, δεν περιλαμβάνει τον έλεγχο «ρευστού», που ενδεχομένως να αποτελει προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή να προορίζεται για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών εντός της ΕΕ και που διακινείται μέσω ταχυδρομείων ή σε κοντέϊνερς εμπορευματικών μεταφορών.
Παράλληλα, τονίζεται, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις κυρώσεις που επιβάλλονται, σ’ όσους συλληφθούν να διακινούν ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Οι συντάκτες του εγγράφου εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για επικαιροποίηση του κοινοτικού κανονισμού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και κινδύνους, στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, για την θέσπιση αυστηρότερων και αποτελεσματικότερων κανόνων στον τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και –κυρίως- της αφανούς χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Πρωτοβουλία, όμως, που θα χρειασθεί αρκετό χρόνο για να λάβει «σάρκα και οστά» και ν’ αποκτήσει την ισχύ μίας νέας Κοινοτικής Ντιρεκτίβας.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr