Οι δύο ηγέτες λίγο μετά την επίθεση μίλησαν τηλεφωνικά για το τραγικό γεγονός και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε τη δολοφονία, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του και τόνισε ότι συμφώνησαν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.
Το foreignpolicy.com σε σημερινό του δημοσίευμα σχολιάζει το θέμα εστιάζοντας στα σενάρια που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα. Τα παραθέτουμε αναλυτικά.
Η ήδη εύθραυστη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα μπορούσε να πιέσει οικονομικά κι άλλο την Τουρκία
Κάτι παρόμοιο έγινε και το Νοέμβριο του 2015 όταν τα τουρκικά F16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό στα σύνορα της Συρίας. Η Ρωσία για να απαντήσει έκανε εμπάργκο σε πολλά τουρκικά προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν αισθητά και απέφεραν έσοδα μόλις 737 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κατάσταση βελτιώθηκε όταν τον Ιούνιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγνώμη για την κατάρριψη.
Οι Ρώσοι χάκερς θα «στήσουν» στον τοίχο την Τουρκία
… Της οποίας η θέση είναι ήδη επιβαρυμένη, αφού στις 7 Δεκεμβρίου το Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 57.000 προσωπικά emails του γαμπρού του Τούρκου προέδρου που τυγχάνει να είναι και υπουργός Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τα emails είναι της περιόδου 2000-2016 και σε αυτά εμφανίζεται ο Αλμπαϊράκ να έχει σχέση με την εταιρία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε τροφοδοσία του ISIS με πετρέλαιο. Ο γαμπρός του Ερντογάν φαίνεται να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις της εταιρίας, καθώς του ζητάνε έγκριση για πρόσληψη προσωπικού και μισθών.
Η κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι δεν θα τηρηθεί
Ο δολοφόνος, που σκοτώθηκε επιτόπου από τις δυνάμεις ασφαλείας, φώναξε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και στη συνέχεια είπε στα τουρκικά: «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι. Μην ξεχνάτε τη Συρία.» Το κίνητρό του μπορεί έτσι να ήταν η «εκδίκηση» για την εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας στην επίθεση εναντίον του Χαλεπίου, που συνοδεύτηκε από μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Θα μπορούσε η δολοφονία αυτή να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας; Πολύ δύσκολα, εξηγούν οι αναλυτές. Οι δύο χώρες στέλνουν ήδη σημάδια συνεργασίας και επιρρίπτουν τις ευθύνες στους κοινούς τους εχθρούς, όχι η μία στην άλλη.
Τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία εμποδίζουν άλλωστε την επιδείνωση των σχέσεών τους μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των ΝΥΤ.
Η δολοφονία θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την περαιτέρω καταστολή και στις δύο χώρες
Ο Ερντογάν οδήγησε δεκάδες ανθρώπους στη φυλακή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ενώ ο Πούτιν ισχυροποίησε τη θέση του περιθωριοποιώντας τις ισχυρότερες φιγούρες της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί απέναντι σε όσα τον απειλούν. Όπως και να ‘χει, η δολοφονία δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κοινωνία των πολιτών και στις δύο χώρες.
Η Ρωσία παίζει το χαρτί των Κούρδων
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα η Ρωσία δεν θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο ανοιχτά εναντίον της. Θα μπορούσε ωστόσο να εκμεταλλευτεί τους ιστορικούς της δεσμούς με τον απογοητευμένο κουρδικό λαό της Τουρκίας, υποκινώντας περισσότερες κουρδικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Κυριακή Αξιώτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr