Η Επιτροπή, στην οποία μέλος είναι και ο κύπριος βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης, θεωρει πως "Ηταν δικαίωμα και υποχρέωση του τουρκικού κράτους, να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, για την απόπειρα πραξικοπήματος, και ήταν επίσης καθήκον του να προστατεύσει τους πολίτες και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της".
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, μάλιστα, ο Δανός βουλευτής των Σοσιαλιστών Μόγκενς Τζένσεν, υπερθεματίζει λέγοντας ότι, «δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μία πραγματική τρομοκρατική απειλή», άσχετα αν, όπως υποστηρίζει, οι όποιες απαντήσεις στην τρομοκρατία θα έπρεπε να είναι συμβατές με το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η χορήγηση έκτακτων εξουσιών στην κυβέρνηση ήταν δικαιολογημένη, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η ένοπλη συνωμοσία και η βάναυση απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ωστόσο,διευκρινίζεται, «είναι επίσης πέρα από κάθε αμφιβολία ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, πήγε πέρα από αυτό που επιτρέπεται τόσο από τον τουρκικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο».
Παρ’ όλα αυτά, με την έκθεση καλούνται οι τουρκικές αρχές, να απελευθερώσουν τους κρατούμενους συγγραφείς και δημοσιογράφους, να αποκαταστήσει το δικαίωμα της βουλευτικής ασυλιας και να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων εκείνων που κρατούνται ενόψει της δίκης τους.
Η Επιτροπή, τέλος, είναι της γνώμης ν’ ανοίξει εν νέου η διαδικασία παρακολούθησης στην Τουρκία και να παραμείνουν ως μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας, καθόσον, όπως υποστηρίζεται, «το αντίθετο θα ήταν εσφαλμένο και αντιπαραγωγικό».
Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από την αρχή της ιδρύσεως του Οργανισμού και θα πρέπει να παραμείνει μέλος της οικογένειάς μας, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr