Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Είναι ενδεικτική από το βήμα βουλής η αναφορά του Πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τον καθορισμό εθνικής γραμμής.
Η συνάντηση αυτή, εφόσον γίνει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια και κυρίως να αποκρυσταλλώσει τις θέσεις της ελληνικής (ελλαδικής κι ελληννοκυπριακής) εν όψει του κρίσιμου επόμενου Ιανουαρίου οπότε και προβλέπεται η επανέναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί, αλλά και μία πολυμερής συνάντηση.
Η ελληνική πλευρά έτσι καλείται να:
- Αποσαφηνίσει πώς θα απαντήσει σε πιθανές προτάσεις για παράταση του καθεστώτος εγγυήσεων άρα και παρουσίας στρατευμάτων στο νησί για μικρό μεταβατικό διάστημα. Μέχρι τώρα η Αθήνα δε δέχεται διατήρηση στρατευμάτων κι εγγυήσεων, ενώ η Άγκυρα ζητεί μεγάλα μεταβατικά διαστήματα παραμονής των εγγυήσεων.
- Απαντήσει εάν το σχέδιο διακυβέρνησης καλύπτει της θεμελιώδεις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς όπως καθορίστηκαν στη δεκαετία του ’70 περί διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν ωθούν στη διαμόρφωση ενός οιωνεί κράτους που ουσιαστικά θα ελέγχεται από την Άγκυρα.
- Καθορίσει πορεία εάν γίνουν πράξη οι απειλές του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Τουγρούλ Τουρκές ότι «σε περίπτωση που συμφωνήσουμε στην διαφωνία τότε θα φέρουμε στο προσκήνιο τις άδικες απομονώσεις της Δύσης για την τουρκική πλευρά και θα λάβουμε διαφορετικές πρωτοβουλίες». Ουσιαστικά ο κ. Τουρκές υποννοεί ότι θα προχωρήσει η Τουρκία σε μια εκστρατεία για την προώθηση αναγνωρίσεων της κρατικής οντότητας της επονομαζόμενης ΤΔΒΚ ή ακόμη και προσάρτηση.
- Ξεκαθαρίσει αν το θέμα της διχοτόμησης είναι στα ελληνικά πλάνα. Σημειώνεται ότι χτες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου ο κεντρικός ομιλητής, Έλληνας πανεπιστημιακός Άγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι καλύτερα θα ήταν για τους Ελληνοκυπρίους να συνομιλούν με την Τουρκία παρά με τους Τουρκοκυπρίους. «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε ο κ. Συρίγος, «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα», κατέληξε ο εξ Ελλάδος πανεπιστημιακός, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη θέση ότι η διχοτόμηση είναι προτιμητέα από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
- Διαμορφώσει κοινή στρατηγική με το Ισραήλ το οποίο ενδιαφέρεται άμεσα για την ισορροπία της περιοχής και βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα ως κομβικό γεωπολιτικό διάδρομο προς τα Δυτικά αλλά και ως ενεργειακό δίαυλο.
- Αναγνώσει της ανάγκες της Ρωσίας που φαίνεται να ικανοποιείται με τη διαιώνιση του σημερινού status.
- Τέλος να δει το τι επιδιώκει η νέα αμερικανική διοίκηση για την Αν. Μεσόγειο και εάν επιθυμεί να δοθεί η Κύπρος ως αντίδωρο σε πιθανές υποχωρήσεις της Τουρκίας στα μέτωπα της Μεσοποταμίας.
Γιώργος Αλεξάκης