Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία αφού στελέχη της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να απόσχουν από την ψηφοφορία, ενώ χθες Τετάρτη το «πράσινο φως» είχε δώσει και η Γερουσία.
Κατά τους επόμενους έξι μήνες οι περίπου 8.000 ένοπλοι αντάρτες του FARC θα συρρεύσουν σε ειδικά στρατόπεδα για να παραδώσουν τα όπλα τους σε παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών και να αρχίσουν τη μετάβαση στην ειρηνική ζωή. Οι μαρξιστές θα έχουν το δικαίωμα να συγκροτήσουν νόμιμο πολιτικό κόμμα που θα συμμετέχει στις εκλογές.
Την ίδια στιγμή, ο στρατός θα εισέλθει στις ζώνες που ελέγχονται σήμερα από τους αντάρτες ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση καρτέλ ναρκωτικών.
Η συμφωνία δεν χρειάζεται να εγκριθεί από το λαό σε δημοψήφισμα, σε αντίθεση με την πρώτη εκδοχή της, η οποία απορρίφθηκε το Οκτώβριο από τους πολίτες με την κατηγορία ότι δεν προέβλεπε επαρκείς ποινές για αντάρτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα.
Ο εμφύλιος ανάμεσα στην κυβέρνηση και το FARC μαίνεται επί περισσότερες από πέντε δεκαετίες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 260.000 ανθρώπους. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ οι εκτοπισμένοι υπερβαίνουν τα έξι εκατομμύρια.
Η σημερινή συμφωνία, που συνήφθηκε μετά το δημοψήφισμα, περιέχει 50 τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική, όμως δεν προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους ηγέτες των ανταρτών ή αυστηρότερους όρους για την ενσωμάτωσή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Παρά ταύτα, το αναθεωρημένο κείμενο προβλέπει δέσμευση από την πλευρά του FARC ότι θα παραδώσουν περιουσιακά στοιχεία – μερικά εκ των οποίων έχουν προέλθει από λαθρεμπόριο ναρκωτικών – ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων του πολέμου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr