Οπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αλλά και οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί sell off ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 λόγω του κινδύνου μιας πολιτικής αναταραχής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του «όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην «έξοδο» του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 80 δισ. ευρώ μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα μετά το δημοψήφισμα, εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις της αγοράς και στηρίζοντας τα ομόλογα, σημειώνεται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχήμα ήταν αρκετά ευέλικτο για να επιτρέψει μια προσωρινή αύξηση στις αγορές ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα χρειαζόταν απαραιτήτως να έχει την σφραγίδα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον του QE.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι αυτή η κίνηση της ΕΚΤ θα είναι μόνο για λίγες μέρες ή εβδομάδες με στόχο την αντιστάθμιση οποιασδήποτε άμεσης μεταβλητότητας στην αγορά. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα αγοράς assets σχεδιάστηκε για να τονώσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν προορίζεται για να αντιμετωπίσει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει πως εάν η Ιταλία ή οι τράπεζες της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια επισήμως. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr