Το ιταλικό δημόσιο χρέος και οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις εν όψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αναταραχής. Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το «όχι» πρόκειται να κερδίσει, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει σε έξοδο τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στην τελευταία αναταραχή κατά της mainstream κυβερνώσας πολιτικής, που σαρώνει τον αναπτυγμένο κόσμο.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 80 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει ενδεχόμενη άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μετά την ψηφοφορία, εξομαλύνοντας τις κινήσεις της αγοράς και υποστηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της ΕΚΤ.
Οι πηγές προσθέτουν πως το σχήμα ήταν αρκετά ευέλικτο για να επιτρέψει μια προσωρινή αύξηση στις αγορές ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα χρειαζόταν απαραιτήτως να έχει την σφραγίδα του δ.σ. της ΕΚΤ το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μετά τον Μάρτιο.
Αλλά υποστήριξαν ότι αυτό θα περιοριστεί για ημέρες μόνο ή εβδομάδες, για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε άμεση μεταβλητότητα της αγοράς, διότι το πρόγραμμα αγοράς assets σχεδιάστηκε για να τονώσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες.
Αυτό σημαίνει πως εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα χρειαζόταν να ζητήσει βοήθεια επισήμως.
«Το δ.σ. αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κάποιο περιθώριο βοήθειας προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν παραστεί ανάγκη. Το πρόγραμμα αγοράς assets έχει ευελιξία», τόνισε μία πηγή. «Το κλειδί είναι ότι πρέπει η ΕΚΤ να πειστεί ότι η μεταβλητότητα μπορεί να ξεπεραστεί χρησιμοποιώντας αυτή την ευελιξία».
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr