Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να είναι διχασμένη ανάμεσα στις δύο μορφές του ευρωπαϊκού λαϊκισμού.
Μια μορφή λαϊκισμού - προωθείται, μεταξύ άλλων, από τις αναδυόμενες αριστερές δυνάμεις, όπως οι Podemos στην Ισπανία - επιμένει σε πλήρη αντιστροφή της δημοσιονομικής πολιτικής προς τη φιλόδοξη αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με ένα roll-back διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την κρίση.
Αυτή η μορφή του λαϊκισμού είναι δεν είναι συνήθως αντι-ευρωπαϊκή, αλλά απαιτεί έναν αναστοχασμό των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, με κάποια μορφή ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων, καθώς και «χαλαρή νομισματική πολιτική για πάντα».
Μια δεύτερη μορφή - συνοψίζεται, για παράδειγμα, από ακροδεξιές δυνάμεις, όπως το AFD στη Γερμανία - απορρίπτει οποιαδήποτε πρόοδο προς τη δημοσιονομική ένωση και ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν οδυνηρά.
Σε γενικές γραμμές, η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα σφάλει τελικά εάν υιοθετήσει ακούσει τις λαϊκίστικες φωνές, καθώς εκτιμάται ότι μετά το Δεκέμβριο του 2016, η ΕΚΤ δεν θα έχει την πολυτέλεια να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία.
Η μεταβλητότητα θα αυξηθεί. Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργεί μόνο ως απάντηση στις υπαρξιακές κρίσεις.
Μετά το Brexit και την εκλογή του Donald Trump, η αγορά είναι πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες των αρνητικών σεναρίων για κάθε μείζον πολιτικό γεγονός στο άμεσο μέλλον. Οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο νευρικοί για, κατά τα άλλα συνηθισμένες εκλογικές διαδικασίες, για τις επικείμενες ολλανδικές, γαλλικές και γερμανικές εκλογές (Μάρτιος, Απρίλιος / Ιούνιος, Σεπτέμβριος - 2017).
Το ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, είναι η πιο άμεση πρόκληση. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αλλά παραμένει αδύναμη. Η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει σταματήσει, ενώ η πολιτική εξαρτάται από επανειλημμένες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο τραπεζικός τομέας είναι εύθραυστος. Οι τοπικοί φορείς σπεύδουν να κατηγορήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το σκοπό αυτό, ενώ έξω από την Ιταλία η ανυπομονησία γύρω από την έλλειψη αποφασιστικής προόδου στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr