Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια συνεννόησης, διαπιστώθηκε ότι η υπαγορευμένη άνωθεν αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, όρθωσε ανυπέρβλητα εμπόδια στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών Πολιτειών, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν, καθώς και στο ποσοστό της ακτογραμμής.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που δήλωσε «αυτή δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας», ξεκαθάρισε πως ύστερα από την ατυχή κατάληξη των συνομιλιών και παρά την πρόθυμη ετοιμότητα Λευκωσίας και Αθήνας, δεν πρόκειται «σε καμία απολύτως περίπτωση» να πραγματοποιηθεί Πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, από την στιγμή που δεν έχουν αποτυπωθεί σε χάρτη συμφωνημένα κριτήρια.
Η τύχη της όλης διαδικασίας, είναι πιθανόν να κριθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, σε συνάντηση υψηλού επιπέδου, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγήπ Ερντογάν την οποία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Αθήνα πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η Μόρφου και ο αριθμός των προσφύγων τα αγκάθια
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, αιτία του αδιεξόδου, στάθηκε ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και ειδικά το ζήτημα της Μόρφου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ στο κριτήριο που αφορά στο έδαφος της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας καταγράφηκε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Ακιντζί που φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την Άγκυρα, δεν φάνηκε πρόθυμος να συμφωνήσει σε μια ικανοποιητική διακύμανση και στο κριτήριο για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.
Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η περιοχή της Μόρφου, στην περίπτωση της οποίας η επιστροφή αφορά σε συνολικά 7.500 πρόσφυγες, θα περνούσε υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.
Αντίθετα η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρότεινε να μεταφερθεί η συζήτηση για το εδαφικό στην Πολυμερή Διάσκεψη-αίτημα που απέρριψε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεδομένου ότι αυτόχρημα θα συνέδεε το ζήτημα της ασφάλειας και των αναχρονιστικών εγγυήσεων, με το εδαφικό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά την αρνητική έκβαση των συνομιλιών, «έδειξε» τον υπαίτιο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς και ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία που μέχρι σήμερα, μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση, έχει οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού».
Πρόσθεσε πάντως, πως η Λευκωσία δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Όσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και εάν υπάρχουν είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr