Αυτό αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο προσχέδιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η Τουρκία χρειάζεται μία ισχυρή ηγεσία της Προεδρίας, παρόμοια με το σύστημα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, για να αποφύγει η χώρα τις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού που παρεμπόδισαν την ανάπτυξή της στο παρελθόν.
Η αντιπολίτευση βλέπει τις προτεινόμενες αλλαγές ως «όχημα» για την υπέρμετρη φιλοδοξία του Ερντογάν, ενώ φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τον αυταρχισμό στην Τουρκία ακόμη περισσότερο στον απόηχο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού Προέδρου αμέσως μετά το δημοψήφισμα, εφόσον οι αλλαγές που προτείνει εγκριθούν. Η θητεία του Ερντογάν λήγει το 2019.
Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, το όριο της θητείας του Τούρκου Προέδρου είναι δύο πενταετίες, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές το 2019, ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει μόνο μέχρι το 2024. Αλλά σύμφωνα με την αναθεώρηση Συντάγματος που προωθείται, θα επιτραπεί στον Ερντογάν να κυβερνήσει για δύο ακόμη πενταετίες, ήτοι μέχρι το 2029.
«Έχουμε καταλήξει σε ένα προσχέδιο για τις συνταγματικές αλλαγές και θα το φέρουμε στη Βουλή τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.
Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, εάν περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες και θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr