Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από απάντηση που έδωσε πρόσφατα η Κομισιόν, σε σχετική αναφορά που υπέβαλλε το ...2014, η MariaMatusiewicz, πολωνικής ιθαγένειας, σχετικά με προσωπικό ζήτημα που αφορούσε την αυθαίρετη τοποθέτηση του ονόματός της στον λογαριασμό της στο Facebook.
Η αναφέρουσα εξήγησε ότι, όταν δημιούργησε τον λογαριασμό της στο Facebook, θέλησε στη θέση του ονόματος να τοποθετήσει τα αρχικά της. Ωστόσο, το Facebook απαίτησε τη χρήση του πραγματικού της ονόματος.
Η αναφέρουσα αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα και αντ’ αυτού χρησιμοποίησε το πλαστό. Όταν αργότερα θέλησε να αντικαταστήσει το πλαστό αυτό όνομα με τα αρχικά της, το Facebook δεν της επέτρεψε να το κάνει.
Ύστερα από ηλεκτρονική επικοινωνία με την ομάδα του Facebook, ο λογαριασμός της μετονομάσθηκε στο πραγματικό της όνομα χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Η στάση αυτή του Facebook, υποστήριξε η αναφέρουσα, συνιστά διάκριση σε βάρος μου και ζήτησε την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω της Επιτροπής Αναφορών.
Η αναφορά της χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 3 Ιουλίου 2015, η Κομισιόν κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες και μόλις πρόσφατα, εδέησε να απαντήσει, συμπεραίνοντας ότι:
«Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το Facebook συνάδει με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δεδομένων, ιδίως ότι η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βασίζεται σε έναν από τους λόγους νομιμότητας».
Συμπλήρωσε δε ότι, « εάν η αναφέρουσα θεωρεί ότι οι πολιτικές του Facebook είναι άδικες και ότι τα δικαιώματά της, ως υποκειμένου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, έχουν παραβιαστεί, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ιρλανδό Επίτροπο Προστασίας των Δεδομένων» !
Νίκος Ρούσσης- Στασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr