Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα, δεδομένου ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών σκόρδου, οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα.
«Μόλις γύρισα από την Κίνα και δεν μπορείς να αγοράσεις σκόρδα τώρα», σχολίασε έμπορος οπωροκηπευτικών από το Άμστερνταμ. «Μεγάλοι κερδοσκόποι με μεγάλες τσέπες έχουν αγοράσει μεγάλο όγκο σκόρδων».
Στην Κίνα δεν υπάρχουν προθεσμιακά συμβόλαια σκόρδου, όμως η τιμή του φυσικού προϊόντος σε γουάν άρχισε να κάνει ράλι στα τέλη του 2015, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και στη συνέχεια χιονοπτώσεις, κατέστρεψαν την κινεζική καλλιέργεια για τη συγκομιδή του 2016. Η εκτίναξη των τιμών σε επίπεδο ρεκόρ, προσέλκυσε κερδοσκόπους αγοραστές, που οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Οι FT σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται απότομη άνοδος των τιμών σκόρδου. Το 2009 και το 2010 οι τιμές έκαναν ράλι καθώς κερδοσκόποι αγόρασαν και πάλι τεράστιες ποσότητες αφ' ενός λόγω της μικρότερης καλλιέργειας και αφ' ετέρου λόγω της πεποίθησης ότι το σκόρδο θα προστάτευε από τη γρίπη των χοίρων.
Τώρα όμως οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από αυτές του 2009-2010, σύμφωνα με την εταιρεία Mintec.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην αγορά του αποξηραμένου σκόρου, καθώς οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων επεξεργασίας, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις προμήθειες αποξηραμένου σκόρδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας εμπορίου αγροτικών προϊόντων Olam.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των παγκόσμιων εξαγωγών αποξηραμένου σκόρδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr