Το πρακτορείο αναλύει τους όρους αυτούς:
1. Τι είναι το hard Brexit
Με τον όρο hard Brexit εννοείται η πιθανότητα του να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ και να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά της Ευρώπης (που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών), προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο επί του προϋπολογισμού της, της νομοθεσίας της και του μεταναστευτικού ζητήματος. Αν συμβεί αυτό, οι Βρετανοί ηγέτες θα υποστούν πιέσεις για να συμμορφωθούν με ένα νέο σύμφωνο εμπορίου με την ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες θα πρέπει να υπόκεινται στα πρότυπα κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ οι τράπεζες θα χάσουν την εύκολη πρόσβαση που τώρα απολαμβάνουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
2. Πώς διαφέρει από ένα soft Brexit
Μια πιο ήπια μορφή, θα επέτρεπε στη Μεγάλη Βρετανία να διατηρήσει κάποια αδασμολόγητη πρόσβαση στην ενιαία αγορά περίπου 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούσε να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα ακολουθούσε κάποιους κανόνες της ΕΕ. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Νορβηγίας, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αλλά όχι της ΕΕ.
3. Ποια είναι η σημασία
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα "σκληρό Brexit" θα έστελνε τη λίρα σε χαμηλά τριών δεκαετιών. Ο φόβος τους έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα από την εξασθένιση του εμπορίου με την ΕΕ, οδηγώντας σε ασθενέστερη ανάπτυξη, χαμηλότερες επενδύσεις, ταχύτερο πληθωρισμό και μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.
4. Τι έχει πει η Μέι
Περιγράφοντας τη συμφωνία εξόδου που θα επιθυμούσε η Μέι δήλωσε στις 2 Οκτωβρίου: "Θέλω να δώσω στις βρετανικές εταιρείες μέγιστη ελευθερία στο εμπόριο, να λειτουργούν στην ενιαία αγορά και να επιτρέψω στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο εδώ, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Δεν αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο και μόνο για να εγκαταλείψουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης και πάλι".
5. Συμφωνεί το Κοινοβούλιο;
Η Μέι γνωρίζει ότι ακόμα και οι Συντηρητικοί ανησυχούν για τις συνέπειες. Οι Κεντρώοι στο Κοινοβούλιο πιθανώς διεκδικούν ένα μαλακότερο Brexit από εκείνο που προτείνει η May με έμφαση για τους ελέγχους στα σύνορα. Αυτό που η May εξακολουθεί να αρνείται, είναι το να επιτρέψει μια ψηφοφορία για το πότε θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό της εξόδου. Το δικαστήριο εξετάζει αν έχει το προνόμιο να το κάνει "μόνη της".
6. Γιατί Βρετανία και ΕΕ διαπραγματεύονται τη διάσπασή τους
Όσον αφορά το εμπόριο, τα τελωνεία, την άμυνα και την παγκόσμια ροή κεφαλαίων, η ΕΕ και η το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να συνεχίσουν την κοινή επιχειρηματική τους δραστηριότητα μετά το Brexit. Αλλά δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει εγκαταλείψει την ΕΕ πριν, δεν υπάρχει σαφές μοντέλο που θα ακολουθηθεί. Η May λέει ότι θέλει να σχεδιαστεί μια "κατά παραγγελία" συμφωνία ειδικά για τη Βρετανία. Η εγκατάλειψη της ενιαίας αγοράς θα σήμαινε διαπραγμάτευση για τις βιομηχανικές και εμπορικές συμφωνίες με σκοπό μία νέα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
7. Πώς ξεκίνησε ο λόγος περί των "hard" και"soft" Brexit
Ο διαχωρισμός μεταξύ των "hard" and "soft" Brexit ξεκίνησε ήδη πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο John Wraith της UBS είχε πει στο Bloomberg Radio ότι ένα ηπιότερο Brexit θα ήταν "αρκετά φιλικό" και θα σήμαινε την ταχεία δημιουργία των νέων εμπορικών συμφωνιών", ενώ ένα hard Brexit θα σήμαινε σκληρή διαπραγμάτευση και τη δημιουργία εμπορικών φραγμών.
8. Θα είναι hard ή soft;
H Morgan Stanley θέτει την πιθανότητα ενός "σκληρού Brexit" στο 70%, πάνω από το 55% σε προηγούμενη ανάλυσή της. Η Algebris Investments βλέπει 60% πιθανότητες ενός "σκληρού Brexit" και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση τη Μεγάλη Βρετανία.
9. Υπάρχει μέση λύση;
Θα υπάρξει μια μακρά διαπραγμάτευση με συμβιβασμούς πιθανώς και από τις δύο πλευρές. Μια μέση λύση θα ήταν να παραχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ τον έλεγχο της μετανάστευσης και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να διασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr