"Η Ιταλία δεν πηγαίνει ακόμα καλά, αλλά μετά από 2,5 χρόνια είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν" ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους το Σάββατο 15/10 στη Ρώμη, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2017, που θα πρέπει να περάσει από την ιταλική βουλή στο τέλος του 2016.
"Οι μειώσεις φόρων είναι πολύ σημαντικές για τις μικρές εταιρίες και τα λεφτά δεν θα πηγαίνουν σε τραπεζίτες, αλλά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τεχνίτες" εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ρέντσι που βρίσκεται αντιμέτωπος με το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, το οποίο μπορεί να βάλει τέλος στη θητεία της κυβέρνησής του, χρειάζεται να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητάει η Κομισιόν και να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη.
Για να το επιτύχει αυτό όρισε ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,3 % του ΑΕΠ, χαμηλότερο μεν από το 2,4% του 2015, υψηλότερο δε, από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Είναι μία δέσμευση προς την Κομισιόν που θα επανεξετάσει τον προϋπολογισμό και θέλει από την Ιταλία να ελέγξει το έλλειμμά της.
Ο Ρέντσι είπε ότι η επιπλέον ευελιξία στο έλλειμμα θα καλύψει τις δαπάνες που απαιτούνται για τις μεταναστευτικές ροές και τον πρόσφατο σεισμό στην κεντρική Ιταλία.
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του εταιρικού φόρου Ires σε 24% από 27,5%, μία ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις, αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις και έξτρα χρηματοδότηση για τις πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν μετανάστες.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ανάπτυξη 1% το 2017.
Την Πέμπτη 13/10 η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε από την κυβέρνηση να περάσει μέτρα που θα καθιστούν τον στόχο για την ανάπτυξη βιώσιμο.
Νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο ο υποδιοικητής της Τράπεζας Φεντερίκο Σιγκνορίνι είχε πει στους βουλευτές ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν πολύ αισιόδοξος.
"Οι επιδράσεις των μέτρων που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση θα εξαρτηθούν από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και από το πώς θα εφαρμοστούν" αναφέρει η Τράπεζα της Ιταλίας στην τριμηνιαία οικονομική έκθεσή της.
Η Τράπεζα ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις.
Το χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχώρησε στα 2,22 τρισ. ευρώ τον Αύγουστο, αφού είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 2,25 τρισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
Νωρίτερα, μέσα στο 2016, ο Ρέντσι είχε πει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, αλλά σε πρόσφατες συνεντεύξεις του έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr