Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, χώρες που κι αυτές επλήγησαν από την οικονομική κρίση, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, κατάφεραν ν’ αυξήσουν τις προβλεπόμενες δαπάνες για το δικαστικό τους σύστημα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Μολδαβία και η Ρωσία, εμφανίζονται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, για κατασκευή-ανακαίνιση δικαστικών κτιρίων, μισθούς των λειτουργών της Δικαιοσύνης και για νομική βοήθεια υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στην έκθεση συμπεραίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων,συνεχώς «διολισθαίνει» αφού, όπως υποστηρίζεται, η ανεξαρτησία τους είναι μεν κατοχυρωμένη στα «χαρτιά» αλλά σε πολλές από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους υπαγορεύονται από παρεμβάσεις των κρατικών αρχών.
Κατά τ’ άλλα, παραμένει σταθερός ο μεσος όρος της αναλογίας δικαστών με τους πολίτες (21 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους) ενώ, μία αόρατη «γυάλινη οροφή» εμποδίζει τις γυναίκες δικαστίνες να ανέλθουν στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών.
Παρόλο που η έκθεση αναγνωρίζει μία αυξημένη αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, επισημαίνει ότι παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση στις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2010!
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
-
Η πλήρης έκθεση της CEPEJ, που προσφέρεται για ενδελεχή μελέτη από κυβερνήσεις, δικαστές, εισαγγελείς και νομικούς, βρίσκεται στο συνημμένο.
- CEPEJ_Study.pdf (197 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr