Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ ίσως μειώσει το ρυθμό των αγορών ομολόγων, που αυτή τη στιγμή είναι στα 80 δισ. ευρώ το μήνα, προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές ομολόγων αν και η κεντρική τράπεζα λέει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί από τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής της.
Ο Liikanen, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι απαραίτητη και πως οι ανησυχίες ότι τροφοδοτεί φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και πιέζει την τραπεζική κερδοφορία σε κάποιες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα.
«Προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του, η στάση της νομισματικής πολιτικής υπήρξε διευκολυντική», δήλωσε σε εκδήλωση ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης. «Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα σημερινά χαμηλά επιτόκια και η χρήση μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητα».
Ο Liikanen αναγνώρισε ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στρέφουν τους επενδυτές στο να αναζητήσουν αποδόσεις αλλού, ενδεχομένως φουσκώνοντας τις τιμές κάποιων περιουσιακών στοιχείων, αλλά υποστήριξε ότι η όποια υπέρβαση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω συγκεκριμένων
«μακρο-προληπτικών» μέτρων.
Σε αυτά συνήθως περιλαμβάνονται ο καθορισμός ορίων στα στεγαστική πίστη, με στόχο να αποφευχθεί μια φούσκα στην αγορά ακινήτων, καθώς και περιορισμοί για το ρίσκο που μπορούν να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο Liikanen τόνισε ότι τα περιθώρια των τραπεζών πλήττονται ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά δήλωσε ότι είναι θέμα των τραπεζών να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα.
«Τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την πραγματική οικονομία… η οποία άμεσα στηρίζει τα κέρδη των τραπεζών», δήλωσε ο Liikanen. «Εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr