«Ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί (...) το ύψος (της βοήθειας που δεσμεύθηκε να χορηγήσει η διεθνής κοινότητα) ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας», δήλωσε με ικανοποίηση η Φεντερίκα Μογκερίνι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στο πλευρό του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι.
Οι δεσμεύσεις που έγιναν πλησίασαν εκείνες που είχαν καταγραφεί το 2012, στη σύνοδο του Τόκιο (16 δισεκ. δολάρια, ή 14,3 δισεκ. ευρώ), αν και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι το ποσό θα ήταν πολύ χαμηλότερο.
Καθώς το Αφγανιστάν θα βγαίνει από τη δεκαετία μετασχηματισμού του (2015-2024), πρέπει να κινηθεί προς μια «αυξανόμενη αυτονομία», σημείωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.
Ο αφγανός πρόεδρος Γάνι χαιρέτισε το «αξιοσημείωτο» αποτέλεσμα της συνόδου των διεθνών δωρητών, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται.
«Το να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση επαφίεται τώρα στο αφγανικό έθνος.
Η δουλειά από τη δική μας πλευρά αρχίζει αύριο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επί δύο ημέρες, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης Γάνι αποτέλεσαν το αντικείμενο επαίνων στις Βρυξέλλες, μολονότι ακόμη θεωρείται πως απαιτείται πρόοδος στη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, την καταπολέμηση της διαφθοράς ή τον σεβασμό των μειονοτήτων.
Ενώ η έλλειψη ασφάλειας παραμένει η μεγαλύτερη μάστιγα για τη χώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκε από την εξουσία με την αμερικανική επέμβαση, ο Τζον Κέρι κάλεσε τους ισλαμιστές αντάρτες να επιδιώξουν μια «έντιμη» ειρήνη, διαπραγματευόμενοι με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Επικαλέστηκε, χαρακτηρίζοντάς την «υπόδειγμα», τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Καμπούλ κι έναν από τους χειρότερους αφγανούς εγκληματίες πολέμου, τον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, που παραμένει εξόριστος αλλά έχει εξασφαλισμένη ατιμωρησία κι είναι πιθανό να επιστρέψει στην πολιτική, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες.
Σαφείς ενδείξεις της συνεχιζόμενης ανασφάλειας, η επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι εναντίον ενός μίνιμπας το βράδυ στην Καμπούλ, όπως και η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, που αποτελεί επί τρεις ημέρες θέατρο μιας νέας επίδειξης δύναμης των Ταλιμπάν.
Οι ισλαμιστές μαχητές είχαν πάρει τον έλεγχο αυτής της πόλης για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η χρόνια αστάθεια στο Αφγανιστάν βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού των πάντων στις Βρυξέλλες.
«Το πρόβλημα της ασφάλειας παραμένει η πιο σημαντική συνιστώσα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την επιτυχία όλων των πρωτοβουλιών», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσημος οικοδεσπότης, μαζί με τον Γάνι, των περίπου εκατό αντιπροσωπειών.
«Είμαστε εδώ σήμερα διότι η επένδυση στην ασφάλεια του Αφγανιστάν είναι επένδυση στην επιτυχία του Αφγανιστάν και στη δική μας ασφάλεια», δήλωσε η Μογκερίνι μπροστά στις κάμερες.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να πείσει τις δυνάμεις της περιοχής-το Πακιστάν, την Ινδία, την Κίνα-να εμπλακούν πιο ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν.
«Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή είναι αδιαίρετες. Μπορούν να προκύψουν μόνο από μια προσέγγιση» στην περιοχή, τονίζεται σε ένα από 37 σημεία της διακήρυξης η οποία εγκρίθηκε στη σύνοδο.
Αναφερόμενη στην οικονομική βοήθεια, η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι η ΕΕ και τα 28 κράτη μέλη της δεσμεύθηκαν από κοινού να συνεισφέρουν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2017-2020, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνόλου.
Μεγάλο μέρος αυτής της πολυετούς οικονομικής βοήθειας θα προέλθει από τη Γερμανία (1,7 δισεκ. ευρώ), ενώ από την πλευρά της η Γαλλία δεσμεύθηκε να προσφέρει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με γαλλικές κυβερνητικές πηγές.
Μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ, το υπόλοιπο ένα τρίτο της βοήθειας δεσμεύθηκε να προσφέρει μια ομάδα χωρών προεξαρχούσης της Ιαπωνίας.
Ωστόσο «η βοήθεια αυτή δεν χορηγείται άνευ όρων. Αναμένουμε το Αφγανιστάν να εκπληρώσει από την πλευρά του τα καθήκοντά του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευχή να υπάρξει «περισσότερη ενότητα» στην αφγανική κυβέρνηση.
«Αναμένουμε επίσης τη συνεργασία του Αφγανιστάν στα ζητήματα της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.
Η ΕΕ συνήψε στην Καμπούλ την Κυριακή με τις αφγανικές αρχές μια συμφωνία η οποία έχει σκοπό ιδίως να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των Αφγανών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. Η συμφωνία αφορά οικονομικούς μετανάστες «που βρίσκονται παράτυπα» στην ΕΕ, επέμεινε η Μογκερίνι.
Για τη Διεθνή Αμνηστία η συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη με πλήρη εχεμύθεια, «είναι ντροπή», καθώς η επίθεση εναντίον της Κουντούζ, όπως τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι «πολλοί Αφγανοί έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν διεθνή προστασία και δεν μπορεί να επαναπροωθούνται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr