Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά την πέμπτη κατά σειρά, μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου έχουν, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, τη δυνατότητα με την ψήφο τους να "ενθαρρύνουν" ή να "αποθαρρύνουν" την υποψηφιότητα κάποιου από τους 9 υποψηφίους. Μια τρίτη επιλογή είναι να μην εκφράσουν γνώμη.
Ο Γκουτέρες έλαβε 12 "ενθαρρυντικές" ψήφους, δύο "αποθαρρυντικές" και μία "χωρίς άποψη".
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) έχει κερδίσει και στις τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες.
Οι μυστικές ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ομοφωνία για κάποιον από τους υποψηφίους που θα διαδεχτεί τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι-μουν, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια το ΣΑ θα προτείνει επισήμως στον υποψήφιο στα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να τον εκλέξουν.
Η επόμενη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου και σε αυτήν τα ψηφοδέλτια των πέντε μονίμων μελών που έχουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία) θα είναι διαφορετικού χρώματος από τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι θα δουν αν υπάρχει πιθανότητα να τους ασκηθεί βέτο από κάποιο μέλος – δεν θα ξέρουν όμως από ποιο, αφού οι ψήφοι παραμένουν ανώνυμοι.
Μολονότι το ΣΑ θα ήθελε να επιλέξει τον υποψήφιο γγ με ομοφωνία, τεχνικά αρκούν εννέα ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο για να προταθεί κάποιος.
Ο Γκουτέρες ήταν ο μοναδικός που συγκέντρωσε περισσότερες από 9 ψήφους σήμερα. Είχε μόνο δύο "αποθαρρυντικές" ψήφους και στην επόμενη ψηφοφορία θα δει αν κάποια από αυτές προερχόταν από μέλος που έχει δικαίωμα βέτο.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, με οκτώ "ενθαρρυντικές", έξι "αποθαρρυντικές" ψήφους και μία "χωρίς άποψη" ενώ ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ Μίροσλαβ Λάιτσακ ήταν τρίτος με επίσης οκτώ "ενθαρρυντικές" και επτά "αποθαρρυντικές". Ακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουσκ, η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα και η Ιρίνα Μπόκοβα από τη Βουλγαρία, η γενική διευθύντρια της UNESCO.
Τις τρεις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Σέρτζαν Κέριμ και η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νατάλια Γκέρμαν.
Την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει την υποψηφιότητα της Μπόκοβα αν στη σημερινή ψηφοφορία δεν ερχόταν πρώτη ή δεύτερη. Πληροφορίες φέρουν τη Σόφια να προτείνει για τη θέση αντί για την Μπόκοβα την Επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr