Ενώ το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε κατά μέσο όρο με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παγκόσμια παραγωγή πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση, η αναλογία των εισαγωγών προς το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει σε μεγάλο βαθμό μείνει στάσιμη τα τελευταία πέντε χρόνια και πιθανότατα θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η αυξανόμενη σημασία ων αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων η ανάπτυξη είναι συνήθως λιγότερο έντονη εμπορικά, όπως και η μείωση των διαρθρωτικών παραγόντων, έχουν μειώσει την ελαστικότητα του εμπορίου σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το report.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, οι δομικοί παράγοντες φαίνεται απίθανο να αντιστραφούν μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η ΕΚΤ. «Η σταδιακή μετατόπιση της δραστηριότητας προς τις αναδυόμενες οικονομίες, εκτιμάται ευρέως ότι θα επιμείνει. Επιπλέον, οι δομικές εξελίξεις που ενίσχυσαν το εμπόριο στο παρελθόν, δεν αναμένεται να υποστηρίξουν το εμπόριο στον ίδιο βαθμό μεσοπρόθεσμα».
Σε παγκόσμιο επίπεδο (εκτός ευρωζώνης), η ελαστικότητα του εμπορίου μειώθηκε από το 1,8 πριν από την κρίση το 1995-2007 στο 0,9 το 2012-2015.
Μέρος αυτής της εξασθένισης, ιδιαίτερα πέρυσι, οφειλόταν στις δυσμενείς κρίσεις σε χώρες όπως η Ρωσία και η Βραζιλία, σύμφωνα με το report.
Η ΕΚΤ εκτιμά πως η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, θα αυξηθεί σταδιακά σε επίπεδα συμβατά με το παγκόσμιο ΑΕΠ, φέροντας την ελαστικότητα του παγκόσμιου εμπορίου-εισοδήματος –εκτός της ευρωζώνης- ξανά σε «new normal».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr