Όπως εξήγησε, μιλώντας στην Φρανκφούρτη, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ωθεί τον κόσμο να αποταμιεύει περισσότερο πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος του χρήματος.
«Τα αρνητικά επιτόκια θα πέσουν κι άλλο ή θα παραμείνουν χαμηλά», υποστήριξε σε συνέδριο που οργάνωσε η γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt. Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικοί τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά αμφιβάλλουν σοβαρά για το αν θα καταφέρουν οι οικονομίες να ανακάμψουν παγκοσμίως, λόγω των πληθυσμών που γερνούν στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Weber τόνισε ότι τα επιτόκια πέφτουν διότι η προηγούμενη γενιά αφενός χάνει την εμπιστοσύνη της στα συνταξιοδοτικά συστήματα και αφετέρου ζει περισσότερο χάρη στην ιατρική τεχνολογία. Ως εκ τούτου, αποταμιεύει περισσότερο.
Παράλληλα, μια αυξανόμενα ψηφιακή οικονομία ωφελεί δυσανάλογα τους εργαζόμενους με υψηλού επιπέδου μόρφωση. Αυτή η εξέλιξη ωφελεί εκείνους που ήδη έχουν πλούτο στα χέρια τους, προκαλώντας αύξηση της εξοικονόμησης και επίσης πιέζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια, υπογράμμισε.
Ο τραπεζίτης άσκησε κριτική στους φορείς χάραξης πολιτικής διότι απέτυχαν στο να αναγνωρίσουν την πιο περιορισμένη δυνατότητα για ανάπτυξη και τόνωσαν υπερβολικά την οικονομία, θεωρώντας ότι μπορούν να επαναληφθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονταν μια δεκαετία πριν.
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν έχουν αναγνωρίσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με πριν 10 χρόνια», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «εκφυλίζονται στην υπηρεσία επιδιόρθωσης κρατών και χρηματοοικονομικών αγορών».
Ο Weber, ο οποίος έχει από καιρό επικρίνει έντονα την υπερβολικά διευκολυντική νομισματική πολιτική, επανέλαβε σήμερα ότι τα αρνητικά επιτόκια «κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».
Πρόσθεσε ακόμη ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών τώρα διοχετεύονται στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τις ισοτιμίες.
Προειδοποίησε ότι αυτό είναι λιγότερο δημοκρατικό σε σχέση με τις διακυμάνσεις στα επιτόκια, αφού μια πολιτική που λειτουργεί μέσω των τιμών των περιουσιακών στοιχείων δε βοηθά μια χώρα σαν τη Γερμανία, όπου σχετικά λίγος κόσμος έχει στην κατοχή του μετοχές.
Ο Axel Weber έφυγε από την Bundesbank το 2011, εξαιτίας μιας διαφωνίας επάνω στην πολιτική της ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr