Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο γερμανός δημοσκόπος Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, ο οποίος επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι «ούτε στην CDU ούτε στα ανταγωνιστικά του κόμματα υπάρχει εναλλακτική. Είδαμε άλλωστε ότι πολλά σημαντικά πρόσωπα εντός της CDU στηρίζουν την καγκελάριο. Είδαμε επίσημης ότι το SPD δεν έχει κατά βάση καμία εναλλακτική (σ.σ. απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ)».
Ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων MenteFactum είναι πεπεισμένος ότι εάν δεν είχε προηγηθεί η τεταμένη περίοδος κατά την οποία η προσφυγική κρίση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Γερμανία, ο βαθμός δημοτικότητας της Άγκελα Μέρκελ «θα ήταν αισθητά υψηλότερος». Σύμφωνα με τον Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, τα 11 χρόνια διακυβέρνησης Μέρκελ είχαν ταυτιστεί με ένα αίσθημα ασφάλειας που η καγκελάριος ενέπνεε στους πολίτες. «Και ξαφνικά στο ζήτημα των αιτούντων άσυλο εμπνέει αβεβαιότητα, φόβο. (…) Το ότι σε πολλούς τομείς δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Άγκελα Μέρκελ. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει χάσει το σημαντικότερο προσδιοριστικό στοιχείο της».
Οι χειρισμοί της γερμανίδας καγκελαρίου στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης έχουν διχάσει τη γερμανική κοινωνία, με την πλειοψηφία των πολιτών να εκφράζει αντιρρήσεις. Από τις εξελίξεις επωφελήθηκε εμφανώς το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας φέρνουν την AfD στη δεύτερη θέση, πίσω από το SPD αλλά μπροστά από την CDU, με ποσοστά που αγγίζουν το 20%. Κατά τον Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, η Άγκελα Μέρκελ ευθύνεται έμμεσα για την ενίσχυση των δεξιών λαϊκιστών, καθώς το κόμμα της δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στις ανησυχίες των απλών πολιτών. Όπως επισήμανε ο ίδιος, «αυτοί διαπιστώνουν ξαφνικά ότι το κράτος έχει τελικά χρήματα, ότι έχει να διαθέσει 20 δις για τους πρόσφυγες».
Παρά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Άγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών του 2017, ο Κλάους-Πέτερ Σέπνερ είναι αισιόδοξος για το πολιτικό της μέλλον. Όπως επισήμανε, «είναι πιθανό, τώρα που η ενσωμάτωση των προσφύγων λειτουργεί καλύτερα από πριν, που αισθητά λιγότεροι πρόσφυγες φτάνουν στη Γερμανία, να κατορθώσει να λάβει κάτι σαν -θα ακουστεί λίγο παράξενο- θα έλεγα μια δεύτερη ευκαιρία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr