Πέραν των τριβών που προκύπτουν από το εμπόριο, το νέο μέτωπο διαμάχης είναι η επένδυση: μια περιοχή όπου οι παγκόσμιοι κανόνες είναι πιο ρευστοί και τα εθνικά συμφέροντα που συνδέονται με την ασφάλεια είναι πιο εμφανή. Αυτό εγείρει τον κίνδυνο μιας ραγδαίας κλιμάκωσης των εντάσεων που δεν είναι τόσο εύκολο να περιοριστούν, τονίζει το Bloomberg.
«Η έμμεση κατηγορία όταν κάποιος απορρίπτει ξένη άμεση επένδυση είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με το εμπόριο», εξηγεί ο James Laurenceson του Ινστιτούτου Σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ. Η χρήση της επιχειρηματολογίας για την εθνική ασφάλεια, για το μπλοκάρισμα επένδυσης από την Κίνα, «αποτελεί μεγαλύτερη αντιπαράθεση. Υπονοεί ότι η Κίνα είναι αναξιόπιστη και έχει πιθανώς ειδεχθείς προθέσεις. Σε αυτό είναι που αντιδρά το Πεκίνο», πρόσθεσε.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για την ασφάλεια που προκαλούν την αυξανόμενη αντίδραση στις κινεζικές επενδύσεις, ιδιαίτερα σε κρατικές εταιρίες. Είναι παράλληλα και η καχυποψία πως η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει το σύστημα «αρπάζοντας» ξένες εταιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τους άλλους να κάνουν το ίδιο στην Κίνα.
Η Κίνα «παραμένει η πιο κλειστή στην ξένη επένδυση από όλες τις χώρες της G20», επιβεβαίωσε ο David Dollar του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον και πρώην ακόλουθος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στο Πεκίνο. «Αυτό δημιουργεί μια αδικία κατά την οποία οι κινεζικές εταιρίες ευημερούν πίσω από τα τείχη του προστατευτισμού και επεκτείνονται σε πιο ανοικτές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», εξήγησε.
«Βλέπουμε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πολιτικής αντίδρασης παγκοσμίως, κατά της κινεζικής επένδυσης και ιδιαίτερα των κινεζικών εξαγορών», επεσήμανε ο Thilo Hanemann, οικονομολόγος στο Rhodium Group, ο οποίος παρακολουθεί τις κεφαλαιακές ροές σε όλο τον κόσμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr