«Η κινεζική οικονομία έχει επιβραδυνθεί κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός παίκτης, συνεισφέροντας περίπου το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο» γράφει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή ότι όλο και πιο… ανεκτή βιώσιμη μετά την έμφαση στην εγχώρια ζήτηση και τις υπηρεσίες.
Ο ίδιος αναφέρεται και στα αιτήματα της Κίνας, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της G20, για νέες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Τα προβλήματα
Ωστόσο, η Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο… σπίτι της αναφέρει ο ίδιος και επισημαίνει την επέκταση με ένα βιώσιμο ρυθμό του εγχώριο δανεισμού, με ένα εταιρικό χρέος που συσσωρεύεται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ο Λίπτον αφού επικαλείται πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την κινεζική οικονομία (σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξανόμενου εταιρικού χρέους, να αναδιαρθρώσει τις τεράστιες κρατικές εταιρείες και να ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όσο ακόμη είναι διαχειρίσιμα αυτά τα προβλήματα) επισημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το γενικότερο πρόβλημα.
«Αλλά, για να αποφευχθεί μια κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσουν αμέσως συνολικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος του εταιρικού χρέους» γράφει χαρακτηριστικά.
Δεν είναι η… πρώτη χώρα
Σύμφωνα με τον Λίπτον, η Κίνα είναι μοναδική από όλες τις απόψεις, αλλά δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με το εταιρικό της χρέος. «Οι ηγέτες της θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τρεις ευρεία διδάγματα από την εμπειρία άλλων χωρών» γράφει ο ίδιος.
Πιο αναλυτικά:
Πρώτον, οι αρχές θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, μήπως το σημερινό πρόβλημα με εταιρικό χρέος γίνει πρόβλημα συστημικού χρέους, αύριο.
Δεύτερον, θα πρέπει να ασχοληθούν τόσο με τους πιστωτές όσο και με τους οφειλέτες, καθώς λύσεις κάποιων χωρών που κάλυπταν μόνο μία κατηγορία, προλειαίνουν το έδαφος για μελλοντικά προβλήματα.
Τέλος, πρέπει να εντοπιστούν και να μεταρρυθμιστούν οι δομές διακυβέρνησης που επιτρέπουν να δημιουργηθεί το πρόβλημα.
Στο μεταξύ, ισχυρές φωνές στην Κίνα σπεύδουν να αντλήσουν διδάγματα από τη διεθνή εμπειρία σύμφωνα με τα οποία η αντιμετώπιση του εταιρικού χρέους μπορεί να περιορίσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη και να επιβάλει κοινωνικό κόστος, όπως ανεργία. «Αυτές είναι βάσιμες ανησυχίες, αλλά οι εναλλακτικές -ημίμετρα ή καμία μεταρρύθμιση- θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση» γράφει ο ίδιος.
Τώρα είναι η… ώρα
Σύμφωνα με τον Λίπτον, τώρα είναι η ώρα για την Κίνα να πιέσει για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Οι ισολογισμοί των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν σχετικά χαμηλό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (και υψηλές προβλέψεις).
Επίσης, το κόστος των ενδεχόμενων απωλειών στα επιχειρηματικά δάνεια -που εκτιμάται σε 7% του ΑΕΠ στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας του ΔΝΤ- είναι διαχειρίσιμο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις της στην οικονομική επιτυχία και την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η Κίνα μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα» καταλήγει ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr