Η Elke Koenig, πρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB) της ΕΕ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν βλέπει καμία ανάγκη για την αναστολή του καθεστώτος διάσωσης των τραπεζών (bail-in) που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου. Το σύστημα αυτό, στοχεύοντας να τερματίσει τη συμμετοχή των φορολογούμενων στη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν πιστωτές από τέσσερις ιταλικές τράπεζες έχασαν αποταμιεύσεις, καθώς τα ιδρύματα χρειάστηκε να διασωθούν στα τέλη του περασμένου έτους.
Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξασφαλίσει μια εξαίρεση, που μπορεί να υπάρξει εφόσον τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα, για τη Monte dei Paschi.
«Δεν βλέπω κάποια παρόμοια κατάσταση αυτή τη στιγμή», είπε η E. Koenig στο Reuters. «Το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί εφόσον υποβληθεί ένας φάκελος (με σχετικό αίτημα) στο γραφείο μου και τώρα δεν έχω κάποιον».
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες περιέχουν την περίπτωση να αποφευχθεί το bail-in από τους ιδιώτες επενδυτές μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής οικονομικής κρίσης ή εφόσον η εφαρμογή του bail-in ενδέχεται να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Ο κανονισμός το επιτρέπει υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες», δήλωσε η κ. Koenig. «Υπάρχει για κάποια πραγματικά εξαιρετική περίπτωση».
Παράλληλα επέμεινε ότι οποιοδήποτε από τα γνωστά σήμερα προβλήματα τραπεζών πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, υπό την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).
Όπως τόνισε: «Αν συμπεράνει κανείς ότι η εφαρμογή της οδηγίας BRRD θα έχει κοινωνικές συνέπειες που εκτιμά πως δεν είναι οι κατάλληλες, τότε θα πρέπει να βρει τρόπο να τις αντιμετωπίσει».
Η Κομισιόν ωστόσο, που εποπτεύει την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχει υπαινιχθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποζημείωσης για τους κάτοχους ομολόγων που θα «κουρευτούν» σε bail-in.
Θα είναι επιτυχημένο το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi
H Elke Koenig ελπίζει ότι το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi με 5 εκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής χρηματοδότησης θα είναι επιτυχημένο, αλλά παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο.
Όπως δήλωσε, «είναι ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και τους εύχομαι να έχουν κάθε τύχη προκειμένου να το πετύχουν χωρίς την υποστήριξη του δημόσιου τομέα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Carlo Padoan δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα χρειαστεί η κρατική χρηματοδότηση για το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi, ωστόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο παροχής στήριξης από το δημόσιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Η κ. Koenig απέρριψε οποιαδήποτε υπόθεση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να αμφισβητηθεί το υφιστάμενο καθεστώς bail-in.
«Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι δεν λειτουργεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μόνη της απάντηση θα ήταν: «ποια είναι τότε η εναλλακτική λύση; Οι φορολογούμενοι; Θεωρώ ότι ορθώς τους έχουμε αποκλείσει».
Επίσης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να καταστεί ως σημείο αναφοράς η τιμή στην οποία θα πωληθούν τα «κόκκινα δάνεια» της Monte dei Paschi ως μέρος του σχεδίου διάσωσής της, δηλαδή μεταξύ 27 και 33 τοις εκατό της αρχικής τους αξίας. Μια τιμή πολύ χαμηλότερη από την αποτίμηση που κάνουν άλλες τράπεζες για τα δικά τους στοιχεία που δεν εξυπηρετούνται.
«Θα ήμουν πάντα πολύ προσεκτική σχετικά με την εφαρμογή μιας τιμής ενός χαρτοφυλακίου σε όλη την αγορά, επειδή οι τράπεζες μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά χαρτοφυλάκια», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr