Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα από το Observatorio do Clima, μιας βραζιλιάνικης ένωσης μη κυβερνητικών ομάδων, οι μαραθωνοδρόμοι, οι αθλητές της κολύμβησης, οι παίκτες του βόλεϊ, ακόμα και οι διαιτητές ποδοσφαίρου μπορεί να υποκύψουν στον ακραίο καύσωνα και θα χάσουν την συγκέντρωσή τους κατά την διάρκεια των Αγώνων, σε ορισμένες περιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους εξ αιτίας ενδεχόμενης θερμοπληξίας.
«Εξ αιτίας της υπερθέρμανσης, ο αθλητισμός δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος», αναφέρθηκε στην έκθεση.
Η Βραζιλία «θερμάνθηκε» γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, παρουσιάζοντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 βαθμούς Fahrenheit) κατά τα τελευταία 54 χρόνια, και τέσσερις πόλεις συνέτριψαν τα ρεκόρ θερμοκρασιών το 2015, σύμφωνα με την έκθεση.
Αν οι χώρες δεν ανταποκριθούν στο στόχο για περιορισμό της αύξησης των θερμοκρασιών παγκοσμίως «κατά πολύ χαμηλότερα» από δύο βαθμούς Κελσίου, 12 βραζιλιάνικες πόλεις ίσως να αναγκαστούν να περιορίσουν την συμμετοχή τους στη διοργάνωση παρόμοιων αγώνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σημειώθηκε στην έκθεση.
Παρά το γεγονός ότι οι αγώνες διεξάγονται κατά την διάρκεια του βραζιλιάνικου χειμώνα, η ζέστη ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση των αθλητών, ειδικά στον Μαραθώνιο του οποίου τα Ολυμπιακά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών Κελσίου. Οι δρομείς αποδίδουν καλύτερα υπό θερμοκρασίες μεταξύ 8 και 11 βαθμών, πολύ χαμηλότερες του επιπέδου που αναμένεται αυτόν τον μήνα στην Βραζιλία, αναφέρθηκε στην έκθεση.
Τα επόμενα χρόνια, οι αθλητές είναι πιθανό να «υποκύπτουν στην κόπωση νωρίτερα, ακόμα και αν παραμένουν στον ανταγωνισμό μέχρι το τέλος»,
σύμφωνα με την έρευνα.
Ο καύσωνας ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για αθλητές που προέρχονται από χώρες με ψυχρότερο κλίμα, δηλώνει ο Βραζιλιάνος παίκτης του τένις Fernando Meligeni. O ίδιος εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι αθλητές δεν θα είναι συνηθισμένοι στην υγρασία, γεγονός που θα τους προκαλεί εντονότερη εφίδρωση από το σύνηθες.
«Πιστεύω πως οι Άγγλοι και οι Σουηδοί, για παράδειγμα, θα λιποθυμήσουν», είπε ο Meligeni, σύμφωνα με την αναφορά.
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη επηρεάσει τους αθλητές. Δύο αγώνες ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 στην Βραζιλία διακόπηκαν προσωρινά όταν οι αποκαλούμενες «wet bulb» θερμοκρασίες –μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στην περιγραφή των συνθηκών εργασίας- έφτασαν τους 32 βαθμούς Κελσίου, το οποίο αποτελεί το κατώφλι για «στάση αγώνα» σύμφωνα με την FIFA.
Aρκετοί αθλητές στα δοκιμαστικά για τους Ολυμπιακούς εμφάνισαν τραυματισμούς που σχετίζονταν με την ζέστη. Έντεκα από τους 18 αθλητές βάδην υπέκυψαν στις υψηλές θερμοκρασίες και ο ένας λιποθύμησε, σύμφωνα με την έκθεση.
Oι εταιρίες παραγωγής αθλητικής ένδυσης δημιουργούν νέα υλικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να αντιμετωπίσουν την θερμότητα, ενώ ένας ψυχολόγος υπέβαλε σε δοκιμές ακόμα και «κράνος ψύξης» το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του αθλητικού εξοπλισμού. Όμως οι νέες αυτές τεχνολογίες ενδεχομένως αποδειχθούν υπερβολικά ακριβές για τους φτωχότερους αθλητές, καθιστώντας το δυσκολότερο γι’ αυτούς να φτάσουν την κορυφή στα αθλήματά τους, προειδοποίησε η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr