«Κοιτάζοντας το πρόγραμμα, υπάρχουν πιθανότητες προσαρμογής. Αλλά κατά την γνώμη μου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την διαμόρφωσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Die Zeit ο Βάιντμαν.
Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ σταθμίζονται με το ποσοστό συμμετοχής της κάθε χώρας στο κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας.
Η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη συμμετοχή και ως εκ τούτου ενδεχόμενες αλλαγές του παροράματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πιθανότατα θα ωφελήσουν άλλες χώρες.
Ο Weidmann υποστηρίζει ότι η αύξηση της αγοράς ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες ή χώρες χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης μπορεί να απομακρύνει περαιτέρω την ΕΚΤ από την βασική της εντολή. «Αν υιοθετούμε ειδικούς κανόνες για συγκεκριμένες χώρες ή επικεντρωθούμε υπερβολικά στις υπερχρεωμένες χώρες, τότε ξεθωριάζουμε την γραμμή ανάμεσα στη νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα αύξανε επίσης τις πιέσεις για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα, με την λογική ότι οι αδύναμες χώρες δεν θα άντεχαν μια αύξησή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr