Αυτό δήλωσε ο υπουργός Τελωνείων και Εμπορίου Bulent Tufenkci, σύμφωνα με τη Hurriyet, ενώ σημείωσε ότι το ποσό αυτό μπορεί ωστόσο να αυξηθεί όταν πραγματοποιηθούν πιο λεπτομερείς υπολογισμοί.
«Αν λάβουμε υπόψιν όλα αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια, το κόστος είναι 300 δισ. λίρες κατ' ελάχιστο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μας. Το ακριβές κόστος είναι πιθανόν να αυξηθεί όταν γίνουν οι λεπτομερείς υπολογισμοί. Θα υπάρξουν επίσης διάφορες επιβαρύνσεις μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό έχουν ακυρωθεί. Πολλοί ξένοι έχουν σταματήσει τις επισκέψεις τους στην Τουρκία. Δυστυχώς οι πραξικοπηματίες δημιούργησαν μία εικόνα τριτοκοσμικής χώρας για την Τουρκία. Ο κόσμος που βλέπει τανκς στους δρόμους και το κοινοβούλιο να βομβαρδίζεται δεν θα έρθει στην Τουρκία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κόστος μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Tufenkci σε συνάντησή του με ομάδα δημοσιογράφων στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου υποστήριξε επίσης ότι οι αγορές πέρασαν με επιτυχία αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε το λαό. Εάν εάν τέτοιο πραξικόπημα είχε αποπειραθεί σε πολλές άλλες χώρες οι αγορές κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν κλειστές τουλάχιστον για εβδομάδες. Η Τουρκία έζησε την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή (15 Ιουλίου), αλλά όλες οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια, οι αγορές εμπορευμάτων και τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν την επόμενη Δευτέρα (18 Ιουλίου). Δεν είδαμε κάποια μεγάλη αύξηση στα επιτόκια. Η κύρια χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε με ελεγχόμενο τρόπο. Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να αναθεωρήσουμε τα στοιχεία μας για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ο λαός μας επέδειξε αρκετά ισχυρή στάση απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος. Περισσότερα από 10 δισ. δολ. μετατράπηκαν σε λίρες και κατατέθηκαν στις τράπεζες. Αυτό επέτρεψε στο δολάριο να εμφανίσει μία διαχειρίσιμη τάση. Οι ξένοι δεν τράπηκαν σε μαζική φυγή από τις αγορές μας», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr