Σημαντική καινοτομία αποτελεί η εισαγωγή ανοιχτών ερευνητικών δεδομένων σε όλες τις νέες προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Για τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, η δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε επιστημονικά δεδομένα θα καταστεί ο κανόνας, κάτι που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα μέσω της ανοικτής επιστήμης (open science) ενισχύοντας την καινοτομία και τη συνεργασία. Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται επίσης σε θεματικές εξελίξεις με την ενίσχυση της έρευνας σε θέματα μετανάστευσης. Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα διατεθεί χρηματοδότηση σε νέα έρευνα για την κατανόηση της μετανάστευσης αλλά και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών διαχείρισης της εισροής και ενσωμάτωσης των μεταναστών στην κοινωνία και την οικονομία.
Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, δήλωσε τα εξής: «Η ανταπόκριση στις προσκλήσεις του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» ήταν τεράστια. 90.000 περίπου επιλέξιμες προτάσεις υποβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα δυόμισι έτη. Δίνουμε τώρα νέα ώθηση στην καινοτομία, καθιστώντας τα ανοικτά ερευνητικά δεδομένα, τον κανόνα. Από τώρα και στο εξής, η επιστημονική κοινότητα και οι καινοτόμες επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ερευνητικές πληροφορίες ευκολότερα και φθηνότερα. Και με την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της μετανάστευσης, αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε νέες και αναδυόμενες προκλήσεις».
Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα εργασίας ευθυγραμμίζονται άμεσα με τις 10 προτεραιότητες της Επιτροπήςκαθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες του Επιτρόπου Μοέδα. Με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 77 δισ. ευρώ για επτά χρόνια, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα υποστηρίξει μια σειρά διατομεακών πρωτοβουλιών κατά το 2017. Σε αυτές περιλαμβάνονται η πρωτοβουλία «Βιομηχανία 2020 και κυκλική οικονομία» (325 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη ισχυρών και βιώσιμων οικονομιών, το έργο «Πράσινα οχήματα« (133 εκατ. ευρώ)· Οι «Έξυπνες και βιώσιμες πόλεις» (115 εκατ. ευρώ) για την καλύτερη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στο αστικό περιβάλλον της ΕΕ. Τεχνολογίες και πρότυπα για την αυτόματη οδήγηση (περίπου 50 εκατ. ευρώ), και το «διαδίκτυο των πραγμάτων» (37 εκατ. ευρώ) για να ενθαρρυνθεί η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ευρώπη. Με το νέο πρόγραμμα εργασίας αυξάνεται επίσης η στήριξη της αριστείας στην έρευνα αιχμής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ), θα χορηγήσει επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε κορυφαίους επιστήμονες ώστε ο εν λόγω προϋπολογισμός να είναι ο υψηλότερος ετήσιος προϋπολογισμός από την έναρξή του το 2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr