Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η έκθεση της BCG επικεντρώνεται σε περίπου 60 ευρωπαϊκές τράπεζες με υποκαταστήματα στη Βρετανία. Περιλαμβάνονται μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas και Societe Generale αλλά και μικρότερες τράπεζες. "Η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική για τις αμερικανικές τράπεζες, διότι από εκεί εξασφαλίζουν το 20% με 30% των κερδών από τις αγορές κεφαλαίου", σχολιάζει ο Φιλίπ Μορέλ, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας. Ωστόσο, «η Βρετανία είναι πιο σημαντική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το 70% των δραστηριοτήτων τους στις αγορές κεφαλαίου πραγματοποιείται στη χώρα αυτή», προσθέτει ο ίδιος.
Με το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο, τα υποκαταστήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Βρετανία δεν χρειάζονται ξεχωριστά κεφάλαια για να λειτουργήσουν στη χώρα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των Financial Times. Δεδομένου, όμως, πως το "διαζύγιο" Ε.Ε, και Brexit είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ευρώπη, είναι άγνωστο ακόμη το καθεστώς που θα ισχύσει για τις ξένες τράπεζες στο Λονδίνο. Είναι πολύ πιθανό, εκτιμά η BCG, ορισμένες τράπεζες να δημιουργήσουν "εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου" στη Βρετανία, ανάλογες με αυτές που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια από τη μητρική τους για να λειτουργήσουν στη χώρα. «Η Βρετανία, και η Ε.Ε. μπορούν να απαιτήσουν από τις θυγατρικές, ιδιαίτερα, των συστημικών τραπεζών να είναι ενισχυμένες κεφαλαιακά, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ», αναφέρει η BCG.
Γερμανοί και Σίτι
Από τα 30 δισ. με 40 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν σε επιπλέον κεφάλαια τα βρετανικά υποκαταστήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά το Brexit, τα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι ο "λογαριασμός" των γερμανικών τραπεζών. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), οι 10 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν οι θυγατρικές τους στη Βρετανία μετά Brexit να ικανοποιήσουν, ενδεχομένως, νέα κριτήρια από την Τράπεζα της Αγγλίας. Σε ό,τι αφορά το Σίτι του Λονδίνου, θα χάσει ένα μέρος των δραστηριοτήτων του στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 50% με 70% του τζίρου.
Μέχρι σήμερα, το Σίτι του Λονδίνου, ένα από τα ισχυρότερα κέντρα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, αποτελούσε "γέφυρα" για τις ξένες τράπεζες σε όλες τις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η δυνατότητα των τραπεζών να επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους μόνον στο Σίτι είναι αβέβαιη», τονίζεται στην έκθεση της BCG που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Εκτιμάται πως οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις διπλάσιες δαπάνες διότι θα διατηρούν υποκαταστήματα στο Λονδίνο και σε μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη, όπως το Δουβλίνο ή το Λουξεμβούργο. Ενα πιθανό σενάριο είναι οι μονάδες διαπραγμάτευσης να παραμείνουν στο Λονδίνο και το τμήμα πωλήσεων να μεταφερθεί σε ένα άλλο μέρος της Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr