Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7% σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS). Αν και ο ρυθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παραμένει εντός του εύρους του στόχου 6,5% έως 7% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016.
Σε τριμηνιαία βάση, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% έναντι του πρώτου τριμήνου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 αυξήθηκε 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και ανήλθε στα 34,06 τρισ. γιουάν (5,08 τρισ. δολάρια ΗΠΑ).
Η σταθεροποίηση στο δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνει ότι «η στρατηγική στήριξης της οικονομίας με επίκεντρο τις υποδομές, ενισχυμένη από ένα μείγμα νομισματικής διευκόλυνσης και δημοσιονομικής επέκτασης, είχε κάποιο βαθμό επιτυχίας», δήλωσε οικονομολόγος για την Κίνα της τράπεζας HSBC.
Ο εκπρόσωπος της NBS, Σενγκ Λαϊγιούν, σημείωσε ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη «σχετικά μεγάλη καθοδική πίεση», αλλά η οικονομική ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο έθεσε καλές βάσεις για την επίτευξη του στόχου της χώρας για το 2016.
Η σταθεροποίηση της οικονομίας αναμένεται να συνεχισθεί, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε μία λογική ζώνη, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και την οικονομική αναδιάρθρωση να συνεχίζονται και τις νέες μηχανές της ανάπτυξης να αποκτούν δυναμική, πρόσθεσε ο Σενγκ.
Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,5% στο πρώτο εξάμηνο, υπερβαίνοντας τους ρυθμούς αύξησης 3,1% της πρωτογενούς βιομηχανίας (πρώτων υλών) και 6,1% της δευτερογενούς βιομηχανίας (καταναλωτικών προϊόντων).
Στον τομέα των υπηρεσιών αντιστοιχούσε το 54,1% της συνολικής οικονομίας, ποσοστό αυξημένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2% τον Ιούνιο έναντι 6% τον Μάιο και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 10,6% έναντι 10% τον Μάιο.
Η κυβέρνηση αύξησε τις δημόσιες δαπάνες κατά 19,9% τον Ιούνιο, ενώ στο πρώτο εξάμηνο οι δαπάνες σημείωσαν άνοδο 15,1% στα 8,92 τρισ. γιουάν.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 9% στο πρώτο εξάμηνο, που είναι και ο χαμηλότερος πολλών ετών. Ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε στο 2,8% στο πρώτο εξάμηνο από 3,9% στο πρώτο πεντάμηνο.
Ο Σενγκ απέδωσε τη συνεχή επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 60% των συνολικών επενδύσεων, στην υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα ορισμένων παραδοσιακών κλάδων, στα εμπόδια που υπάρχουν για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών σε ορισμένους τομείς και την περιορισμένη πρόσβαση σε δάνεια.
Εν τω μεταξύ, η πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης υποδηλώνει επίσης καθοδικούς κινδύνους. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές, εκφρασμένες σε δολάρια, μειώθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 8,4%.
Αξιωματούχος της Διοίκησης Τελωνείων προειδοποίησε για κακή προοπτική (αναφορικά με το εξωτερικό εμπόριο), καθώς η αδύναμη ζήτηση, τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό, θα συνεχίσουν να αποτελούν βάρος για το εμπόριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr