Οι αναλυτές αναμένουν πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χάσει κι άλλο momentum κατά το δεύτερο μισό του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης εν μέσω επιπρόσθετης ανησυχίας λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω αδυναμία για το γουάν, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε σε χαμηλά 5,5 ετών, μεταδίδει το πρακτορείο.
Ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο πιο αδύναμος από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν υποχώρησε σε 6,2% κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,9% το 2015, ποσοστό που σηματοδοτεί τον πιο βραδύ ρυθμό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η επένδυση σε σταθερό εισόδημα έπεσε κάτω του 10% για πρώτη φορά από το 2000, καθώς μια τόνωση από την ανάπτυξη-ρεκόρ στην πίστωση το προηγούμενο διάστημα, ήδη έφθινε. Παράλληλα, η επένδυση από ιδιωτικές εταιρίες επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ρεκόρ από την αρχή του έτους μέχρι το Μάιο, με την ανάπτυξη να χαλαρώνει σε 3,9% από τα διψήφια ποσοστά του 2015. Μέχρι στιγμής φέτος, η ιδιωτική επένδυση είναι η πιο αργή από όταν η Κίνα άρχισε να δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία το 2012.
Τέλος, έρευνες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των εργοστασίων καταδεικνύουν μια στασιμότητα στον τομέα μεταποίησης. Αν και παρατηρείται μια ανοδική τάση στις υπηρεσίες, η ανάπτυξη στην χρηματοοικονομική βιομηχανία –βασικό κομμάτι του τομέα υπηρεσιών- αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τα χρηματιστήρια της χώρας μετά τις περσινές πτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr