Πολιτικοί παράγοντες στην Ελλάδα που έχουν γνώση του ευρωπαϊκού περίγυρου, υπογραμμίζουν στο reporter ότι η Βρετανία, με εξαίρεση την κοινή αγορά, είχε ήδη εξασφαλίσει ένα τεράστιο εύρος εξαιρέσεων, όχι μόνον διατηρώντας το εθνικό της νόμισμα, αλλά και κατοχυρώνοντας το δικαίωμα να ελέγχει απολύτως τον κραταιό τραπεζικό της τομέα.
Με την ίδια συμφωνία, η Βρετανία εξασφάλισε επίσης την δυνατότητα να διαμορφώνει αυτοτελώς την πολιτική της σε κρίσιμους τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια, η Ελευθερία διακίνησης, όπως και η αστυνομική και δικαστική συνδρομή. Στο νησί, δεν έχει καμία ισχύ ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, όπως και οι κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, την απαγόρευση των διακρίσεων και την ισότιμη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια.
Πρόσφατα μάλιστα, αρωγό σε αυτήν την επιλεκτική εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων, είχε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο απέρριψε προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να περικόπτει οικογενειακά επιδόματα σε μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ και να μην τους χορηγεί άδειες παραμονής, όποτε το κρίνει σκόπιμο επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Στο ίδιο πνεύμα, η Βρετανία, έμεινε εκτός Σένγκεν, γεγονός που της αφαίρεσε κάθε υποχρέωση συμμετοχής στην κοινή μεταναστευτική πολιτική, ενώ διατήρησε την δυνατότητα να διαμορφώνει την πολιτική της εκτός του κοινού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.
Το αντιφατικό στην περίπτωση αυτή, όπως επισημαίνει η πολιτική αγορά, είναι ότι ενώ η Ευρώπη, υποτίθεται πως καταστρώνει οδικό χάρτη για την πολιτική της ενοποίηση, αναγνωρίζει στη Βρετανία σχεδόν με απόλυτο τρόπο το δικαίωμα της εθνικής πολιτικής.
Ασφαλώς, όπως λένε εδώ και καιρό στο Βερολίνο, η βρετανική έξοδος δεν θα φέρει την συντέλεια του κόσμου. Όμως ο κόσμος του οικονομικού φιλελευθερισμού θα χάσει έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο. Άλλωστε, στους κόλπους του γερμανικού κατεστημένου, ποτέ δεν ήταν συμπαθής η προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Βρετανία με βάση αυτήν την οπτική γωνία, θα παραμείνει στην επιθυμητή όχθη. Το τόνισε αυτό στις πρώτες δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ υπογραμμίζοντας τη σημασία να διατηρηθεί η εταιρική σχέση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν αντίβαρο, όπως όλοι κατάλαβαν, στις πιέσεις των χωρών του Νότου που διεκδικούν περισσότερη εμβάθυνση της Ε.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr