Η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε κατά 6% στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής, ωστόσο η καθαρή εξωτερική ζήτηση μειώθηκε κατά 1,5%, κάτι που σημαίνει πως η Τουρκία εισάγει περισσότερα απ΄όσα εξάγει.
"Οι άλλες αναδυόμενες αγορές, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική έχουν κολλήσει στην ύφεση ή έχουν πολύ αδύναμους οικονομικούς οδηγούς", δήλωσε ο Τιμ Ας, αναλυτής της Nomura σε σχόλιά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά πρόσθεσε: "Η διάρθρωση της ανάπτυξης ήταν λιγότερο εντυπωσιακή, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες να προπορεύονται έναντι των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών".
Καθώς η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ήταν ελαφρά υψηλότερη από την πρόβλεψη του Ρόιτερς (4,5%), οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης υποστήριξαν πως η Τουρκία βρίσκεται ξεκάθαρα στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 4,5% φέτος.
Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σύμφωνα με τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία, ανέφερε το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πως οι αριθμοί δείχνουν πως η οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή πορεία και είπε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη περίοδο.
Ο υπουργός Οικονομικών Νατζί Ακμπάλ ανέφερε σε δήλωσή του πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές, καθώς και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα βοηθήσουν την Τουρκία να καταγράψει καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές φοβούνται πως η μεταρρυθμιστική ορμή θα επιβραδυνθεί υπό τον νέο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό σύμμαχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να δει να επιτυγχάνεται ισχυρή ανάπτυξη μέσω της αύξησης της κατανάλωσης.
Οικονομολόγοι λένε πως οι αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα και η άνοδος κατά 30% του κατώτατου μισθού, μια υπόσχεση που είχε δοθεί πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και τέθηκε σε εφαρμογή από τον κυβερνών κόμμα AK με την έναρξη του έτους, συνέβαλε στις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Οι περισσότεροι από τους 2,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία ενίσχυσαν επίσης την ανάπτυξη, ανέφεραν οικονομολόγοι. Οι πρόσφυγες που διέφυγαν από έναν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται για πέντε χρόνια, αγόρασαν διαρκή καταναλωτικά αγαθά όπως ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες, καθώς και μαγειρικό λάδι, ψωμί, αλεύρι και οικοδομικά υλικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr