Για την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", η Επιτροπή τονίζει ότι δημιουργούν κλίμα ρατσισμού, οι εθνοτικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κοινοτήτων ενώ, όπως υπογραμμίζει, παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, τόσον η μισαλλοδοξία εναντίον Λεσβιών και Ομοφυλοφύλων (ΛΟΑΤ) όσον και οι διακρίσεις σε βάρος χριστιανικών ορθόδοξων κοινοτήτων.
Για την Κύπρο η ECRI σημειώνει την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί, σε θέματα όπως η ποινικοποίηση της δημόσιας υποκίνησης σε μίσος ή βία με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, επιχαίρει για τον νέο νόμο που επιτρέπει συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου και τις πρωτοβουλίες, πού λήφθηκαν για την καταπολέμηση του ρατσισμού στα σχολεία. Ωστόσο, σημειώνει η Επιτροπή, προβλήματα προκαλούν , η έλλειψη μέτρων ένταξης για τους μη υπηκόους και τους Ρομά, τα συναισθήματα μίσους εναντίον των μεταναστών και γενικότερα τα κηρύγματα μίσους.
Για την Ιταλία η Επιτροπή αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση και την υποδοχή των αιτούντων άσυλο μεταναστών σημειώνει, ωστόσο ότι, υπάρχουν κενά στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, οι αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά από τους καταυλισμούς τους συνεχίζονται, χωρίς να προσφέρονται λύσεις για την μεταστέγαση τους.
Ορισμένες θετικές εξελίξεις αναγνωρίζει η Επιτροπή ότι έχουν σημειωθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στα πλαίσια του γενικότερου ανοίγματος προς πολλές ιστορικές μειονότητες αλλά, όπως υπογραμμίζει, ανησυχίες προκαλεί η συνέχιστη της ρητορικής μίσους, η αποδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, η προκατάληψη εναντίον των ΛΟΑΤ και οι διακρίσεις κατά θρησκευτικών κοινοτήτων.
Για την Λιθουανία, τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά το σχέδιο δράσης για την ένταξη των Ρομά, η κοινωνική περιθωριοποίηση αυτής της ομάδας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα ενώ, σοβαρές ανησυχίες προκαλούνται από τις εκδηλώσεις Ομο- και τρανσφοβικού μίσους.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr